Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hänryckning

Lövsprickning! Vem kan bli annat än hänryckt! Hade jag haft några rosor skulle jag väl ha beskurit dem nu, för björklöven är som musöron. I alla fall var de det nyss, men på bara några dagar går de från musöron till enkronor tycker jag. Några fantastiskt sommarvarma dagar har gjort att tjälen gått ur jorden, och släppt ifrån sig en massa vatten som träden sugit upp och förvandlat till löv.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Torsdagen den 27 maj 1999

De odlade växterna verkar också ha blivit rätt hänryckta över försommarvädret. I varmbänkarna växer det så det knakar. Speciellt de fyra sorternas grönkål slår snart i taket tror jag. Mariatisteln har börjat få ett par riktiga blad, än så länge bara 3-4 cm långa, men redan vitstrimmiga och småtaggiga.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Utanför varmbänken kastar sig vitlöken upp ur jorden, och i kryddbänken hittade jag faktiskt tecken på att äppelmyntan som jag planterade förra sensommaren har överlevt. Pepparmyntan och den variegerade äppelmyntan (ananasmynta) syns däremot inte till. Men vem vet, kanske de blir hänryckta litet senare på försommaren...?

Svartvinbärsbuskarna har äntligen blivit beskurna också. Bladen höll precis på att slå ut, så jag var nog litet sent ute. Men bättre sent än aldrig. De börjar bli litet ålderstigna, de två vinbärsbuskarna, så jag beskar ordentligt. Dessutom grävde jag upp några rotskott och planterade litet längre bort i gräsmattan.

Min kamp för att minska gräsmattan fortsätter alltså. På sikt ska det bli rabatter, odlingsbäddar och buskar litet här och där. Vi har ju inga barn som behöver plats för att leka, och eftersom vi är rätt dåliga på att sköta om gräsmattan är det nog bäst att se till att vi har så litet som möjligt. Vi var faktiskt tvungna att bränna gräsmattan i helgen, fast jag hört att man inte ska göra det - den såg förskräcklig ut med 2dm långt fjolårsgräs. I år ska vi försöka klippa den oftare - varje vecka kanske? Pust, hoppas vi ids! Hur ofta klipper ni gräsmattan?

Men ibland kan man ju bli litet för hänryckt... Jag skrev ju om mina planer för grusgångar kantade med betongtakpannor i förra veckans dagbok. Nu har jag insett att det nog tyvärr inte var någon bra idé. Det ser bara dumt ut, och bäddarna blir svåra att komma åt. Och så blir det alldeles för mycket jobb. Så det är nog bara att ta bort det vi redan gjort - känns inte kul.

Nåja, ett nytt projekt är på gång, och än så länge känner jag mig väldigt hänryckt över det. Det involverar ett fågelbad av natursten, hypertufa-bollar och en cirkelrund rabatt... Men det får ni höra mer om i nästa veckas dagbok!


Vitlöken kastar sig upp.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB