Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Halloween

Halloweenfirande i Sverige är en ganska ny företeelse. Utbudet av varor i butikerna med anknytning till Halloween ökar och intresset för att odla pumpor har nog aldrig varit så stort som nu. Denna sommaren var visserligen inte lyckad för pumpaodling, men även pumpor kan man köpa i butikerna. Förr odlades det pumpor i Sverige för matens skull, men under detta seklet har intresset för pumpor varit svalt. Tack vare Halloweenfesternas popularitet börjar också intresset för pumpor som mat att öka.

Trick or treat
Halloween är ju ursprungligen ett amerikanskt påhitt och firas den 31 oktober. Ursprungligen firade man sommarens slut och det nya årets början. För att skrämma bort spöken och andra onda väsen gjorde man upp eldar under natten. Så småningom förvandlades traditionen till de upptåg och tiggeri som barnen numera ägnar sig åt vid Halloween. De klär då ut sig till spöken och går runt till grannar och bekanta och tigger godis. De bär också med sig pumpor utskurna till dödskallar och uttalar de välkända orden: Trick or treat (Bus eller godis).

Rest in peace

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

I Usa pyntar man med häxor, spindelnät och fågelskrämmor. Det kan tyckas ganska makabert att man även pyntar med små gravstenar där det står RIP (rest in peace). Vid barnkalas har man även namnskyltar där det står RIP. Detta är dock också en tradition som börjar komma till oss och numera kan man hitta massor med roliga saker i butikerna. Överallt har de dessutom pumpor utskurna till fantasifulla ansikten med ljus i (Jack-o'lanterns). Har du möjlighet så prova på att göra din egen Jack-o'lantern, det kan bli en fin lykta. Hållbarheten är dock ganska begränsad.

Giant pumpkins
I anslutning till Halloweenhelgen tävlar man också om vem som odlat den vackraste och den största pumpan. Rekordet i USA är på närmare 500 kg. Prissummorna kan överstiga 50 000 kr och det är en stor ära att vinna. Här i Sverige blir vikterna lite blygsammare och rekordet ligger på 200 kg. Det är dock inte från i år. I Sverige är det vanligare att odla pumpor till prydnad och även det är en rolig sysselsättning. En mogen pumpa håller länge och är mycket dekorativ.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB