Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Häftiga kombinationer med lökväxter

De följande kombinationerna finns här hemma hos oss. Den första är ett riktigt djärvt och dramatiskt försök med mörka tulpaner kombinerade med en purpurbladig lönn.

Tulpanerna heter 'Queen of Night' (enkelblommande) och 'Black Parrot' (papegojtulpan).

Lönnen är Acer palmatum 'Red Pygmy' men andra liknande lönnar passar också bra. I planteringens botten finns bollvivor i samma mörka röda nyans som tulpanerna har i solljuset, samt likaledes mörkröda Primula auricula. Intill finns dessutom en mörkröd ginst, Cytisus scoparius 'Boskoop Ruby'. Så allt detta mörka ger ett dramatiskt intryck, men det lyser fint i solen!

Nästa rabatt finns intill den förra. Den vita tulpanen tar upp den mörka papegojtulpanens färg i kanten på de vita blomkalkarna. Den sorten heter 'Shirley' och är enkelblommande. En helvit sort, 'White Dream', kompletterar.

Dramatik och färg åt det hela ger en vitgul ginst i bakgrunden, Cytisus 'Dukant' och en gulbladig Berberis thunbergii 'Aurea Nana'. Tidigare på våren blommade mjukt ljusgula Narcissus 'Spellbinder' här, blad syns till höger på bilden. Blekgula Primula auricula och vita förgätmigej som bottenplantering.

Sedan fortsätter vi med en fransig skönhet, tulpanen 'Max Durant' ihop med småkroniga Narcissus 'Pipit'. En gultonad järnek, en namnsort av Ilex aquifolium står bakom.

När man planterar olika lökväxter i en rabatt, är det viktigt att man har perenner eller sommarblommor i beredskap som sedan avlöser när lökprakten är förbi. Det är bra med yviga perenner som täcker över eländet med vissnande lökblad, de måste ju stå kvar tills de vissnat helt om det skall bli någon blomning nästa vår också.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Funkior och nävor är bra exemplar på sådana, särskilt funkiorna som kommer upp lite senare. De stör inte lökblomningen men täcker sedan över med sina yviga blad.

Så börja planera för nästa vårs lökprakt så fort lökkatalogerna kommer ut. Även om det tycks vara långt till nästa vår så kommer den ju förr eller senare och då är man glad åt lökarna!!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB