Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gröna decembergåvor

December är full av hemlighetsmakeri och överraskningar - varför bara lägga klappar under julgranen? Gör hela månaden grön och använd växter som gåvor.

Inspiration från Floradania

I en tid då grönt ersatt svart, och hälsobudskapen sköljer över oss i vågor, är växter den perfekta gåvan. I stället för att komma med traditionella julhälsningar kan du i år glädja din fru, partner eller kanske en god vän med ett ”grönt” jullandskap, dekorerat med kottar och mossa. På så sätt kommer naturens härliga friskhet in i bostaden, och arrangemanget håller till efter jul.

Med doft och smak av jul

Varför inte ge bort några växter vars namn har smak och doft av jul, som kardemumma och vanilj? De flesta är omedvetna om att kryddorna i julkakorna i verkligheten kommer från växter som växer vilt i fjärran land, men känner man till historien bakom dem, så blir de plötsligt både roliga och originella gåvor.

#Så köper vi växter i december#

Växter spelar en central roll i konsumtionsmönstret i december, och de köps inte bara för att ges bort, utan också för att man vill ha dem hemma, som en del av inredningen.

Enligt Morten Kappel, som är inköpschef hos Plantorama, den danska handelsträdgårdskedjan, sker inköpen i julmånaden i tre ”vågor":

Den första noterar vi inför den första söndagen i advent, då hemmet, kontoret och så vidare ska pyntas med växter. Sedan blir det en lugn period fram tills den andra vågen kommer. Den varar från cirka 10 december och fram till jul, och har fokus på växter som ska ges bort.

Den tredje vågen har vi veckan före julafton, då de lite ”trötta” växterna från november byts ut mot nya, fräscha blommor, så att allt är nytt och fint när julgästerna kommer, säger inköpschefen.

Morten Kappel berättar också att den tredje vågen blivit större på senare år, och att det i högre grad byts ut växter i bostaden när julen närmar sig. En förklaring är att växter alltmer ses som en del av inredningen, precis som kuddar, belysning och prydnader i övrigt.

Detta handlar vi i december De mest sålda växterna i december är, enligt Plantorama, de här: Julstjärnor, Euphorbia pulcherrima Orkidéer, Phalaenopsis Azalea, Rhododendron simsii Höstglöd, Kalanchoe November- eller julkaktus, Schlumbergera Julros, Helleborus Primula Amaryllis, Hippeastrum Hyacint, Hyacinthus orientalis

Växter med smak av jul Dessa växterna används på olika sätt i det vi äter: Kardemumma, Elettaria cardamomum Vaniljeorkidé, Vanilla planifolia Arabiskt kaffe/kaffebuske, Coffea arabica Vippmyrten, Syzygium paniculatum

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB