Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gott Nytt Trädgårdsår

Onsdagen den 30 december 1998

Vi fick vår julsnö - på julafton snöade det äntligen, en decimeter ungefär. Även om vi inte hade barmark innan, så såg det mycket trevligare ut när vi fick nysnö. Och min man fick äntligen skotta snö med traktorn vi köpte i höstas!

Man skulle bara haft litet fler trädgårdsgalningar i släkten - jag fick inte en enda trädgårdsrelaterad julklapp, suck. Men jag hade roligt när jag pysslade ihop min mammas julklapp i alla fall. Jag köpte en enkel lerkruka och dekorerade den med schabloner - små röda får. Sen plockade jag fram min frölåda och valde ut några intressanta grönaksaksfröer. Gode Henriks målla och piplök så hon får sig några perenner, johannesört så hon får litet blomsterfägring och läkedom, och så Chilepeppar Hungarian Yellow Hot Wax. Jag vek små kuvert och skrev och ritade på dem, och lade ner dem i krukan på litet krollsprint. Jag var ganska nöjd med resultaten när jag hade täckt krukan med grönt papper, och billigt blev det också!

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Till julmaten bestämde vi oss för att krydda några egna snapsar. Vi gjorde två varianter. I den ena lade vi rätt mycket kumminfrö, plockade på ängen nedanför huset, och litet fänkålsfrö (köpes). Så en gnutta farinsocker för att runda av. Det blev en vackert ljusgrön färg när den stått ett par dagar, och en fräsch god smak. Den andra snapsen var mer experimentell. Vi hade provat förvara habanero-frukterna (chilepeppar) i honung. Det blev inte så lyckat faktiskt, så de har inte blivit använda. Så jag fiskade upp fyra honungsdrypande habanerohalvor och ploppade ner i spriten. Efter en dag hade vi en brännande stark snaps med fruktig doft. Tyvärr verkar det som om den bara blir starkare och starkare, trots att vi silat bort habanerohalvorna. Man ska nog vara väldigt förtjust i starka kryddor för att uppskatta den till fullo...

Och nu är det snart 1999! Dags att börja fundera på om man ska avlägga några trädgårdsrelaterade nyårslöften. Gör ni det? Svara på veckans fråga! Själv tog jag intryck av att 87% av de som svarade på frågan vecka 51 har odlat egna fröer. Det ska bil mitt nyårslöfte: nästa år ska jag odla egna fröer, av minst en sorts grönsak!

Men jag aktar mig noga för att avlägga löften som jag vet att jag inte kommer att hålla. Jag tänker inte lova att inte börja för tidigt med vårsådderna, för jag vet hur det kliar i fingrarna i februari. Jag tänker inte lova att hålla ogräsfritt i trädgårdslandet, eller skörda i tid, eller hålla gräsmattan välklippt, eller något annat som gör att det hänger en massa "måsten" över mig hela sommaren. Däremot ska jag lova att alltid HA ROLIGT i trädgården, för det är ju egentligen därför vi odlar över huvud taget, eller hur?!

Så, Gott Nytt ROLIGT Trädgårdsår allihopa!

Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB