Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gör en nässelpaj!

Från Margaretha Garp i Vedevåg kommer ett enkelt recept på nässelpaj. Vi tackar hjärtligt för det och delar med oss till våra läsare. Ut och plocka så späda blad som möjligt, med handskar på, och njut det enkla och nyttiga från naturen!

Nässelpaj – En vårklassiker med näringsrika nässlor

Nässelpaj är en klassisk svensk paj som hyllar vårens första grönska. Genom att använda de späda, nyuppkomna nässlorna får du en smakrik och näringsrik rätt, perfekt både till lunch och middag. Pajen påminner lite om spenatpaj men har en tydligare grön och örtig smak tack vare nässlorna. Den går enkelt att variera efter tycke och smak – testa gärna olika sorters ost eller blanda i andra vilda gröna blad.

Ingredienser

Pajdeg:

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör, hackat i bitar
  • 2–3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 2 liter färska nässlor, förvällda och grovhackade
  • 1 lök
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • Örtsalt
  • 100–150 g fårost

Så här gör du

Pajdeg

Blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och låt gärna vila 10 minuter i kylen.

Förväll nässlorna

Koka upp rikligt med vatten. Skölj nässlorna noga, förväll dem i två liter vatten i ett par minuter och låt rinna av. Hacka grovt.

Fyllning och gräddning

  1. Hacka löken och stek den mjuk i lite smör eller olja. Lägg den tillsammans med nässlorna i pajskalet.
  2. Vispa ihop ägg, mjölk och örtsalt. Häll över fyllningen.
  3. Smula fårosten överst.
  4. Sätt in pajen i ugnen på 200–225°C i cirka 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg.

Smaklig spis!


Om nässlan – nyttig vildväxt med lång historia

Brännässlan är en flerårig ört som sprider sig effektivt med långa underjordiska utlöpare. Om du vill begränsa nässelväxt i trädgården är det bättre att noggrant klippa bort allt ovan jord, snarare än att försöka dra upp rötterna. Energitillförseln till rötterna minskar och beståndet tunnas efterhand ut när du ihärdigt klipper tillbaka grönskan.

Nässlan är mycket näringsrik och har länge använts både som mat och medicinalväxt. Den innehåller höga halter av vitaminer och mineraler och sägs ha flera hälsofrämjande effekter – allt från att vara urindrivande och bidra till lägre blodsocker, till att stärka hår, hud och naglar samt hämma infektioner.

Vid kontakt med huden släpper nässlans brännhår ifrån sig en vätska som orsakar sveda och utslag. Ett gammalt knep sägs vara att stryka vätskan inuti en delad nässelstjälk på det irriterade området för att lindra besvären. Och enligt folktron kan man undvika att bränna sig om man håller andan när man plockar nässlor – kanske värt att prova för den modiga!


Variationer på Nässelpaj

Nässelpaj är tacksam att variera. Byt ut fårosten mot fetaost för en saltare smak, eller använd getost för en ännu kraftigare karaktär. För extra smak och textur är det gott att toppa med pinjenötter eller blanda ner lite kirskål och stekt svamp i fyllningen. Nässelpaj passar även utmärkt på buffébordet, gärna tillsammans med en krispig sallad.

Tips på tillbehör

Våga experimentera med dina favorittillbehör – nässlans milda smak gifter sig väl med många örter och ostar.


Sammanfattningsvis är nässelpaj ett både hållbart, klimatsmart och gott sätt att ta tillvara på vilda växter i maten. Våga prova du också!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB