Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gör en nässelpaj!

Från Margaretha Garp i Vedevåg kommer ett enkelt recept på nässelpaj. Vi tackar hjärtligt för det och delar med oss till våra läsare. Ut och plocka så späda blad som möjligt, med handskar på, och njut det enkla och nyttiga från naturen!

Nässelpaj

Gör en pajdeg med: 2 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 125 g smör, hackat i bitar 2−3 msk kallt vatten

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en form.

Fyllning: 2 liter nässlor förvälls i 2 l vatten ett par minuter, sila och grovhacka dem 1 lök 3 ägg 3 dl mjölk Örtsalt 100−150 g fårost

Gör så här: Hacka och stek löken lätt. Häll i den och de förvällda nässlorna i pajskalet. Rör ihop ägg, salt och mjölk och häll över. Smula fårost överst och grädda i 200°-225° i 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.

Smaklig spis!

Om nässlan

Av Katarina Kihlberg Brännässla är en flerårig ört som förökar sig med långa underjordiska utlöpare. Får de växa fritt kan bestånden bli mycket utbredda. Ska nässlorna rensas bort är det bättre att kontinuerligt klippa bort allt grön ovan jord än att försöka dra upp rötterna. När det gröna klipps bort minskar energitillförseln och rötterna tröttas så sakteliga ut och beståndet minskar i omfång i takt med det.

Brännässlan är rik på vitaminer och andra vitala ämnen. Som medicinalväxt har den tillskrivits mängder av egenskaper: urindrivande, blodsockersänkande, stärkande för hår, hud och naglar, infektionshämmande med mycket mera.

Brännnässlan ger, som vi alla vet, irritation på huden vid beröring. Smärtan och utslagen orsakas av en vätska som finns i nässlans brännhår. Det sägs att ett bra sätt att lindra de brännande utslagen är att dela stammen på växten och stryka på den vätska som finns i den på huden. Det sägs också att det går att röra vid en brännässla utan att bränna sig om man håller andan samtidigt. Någon som vågar testa?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB