Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gödsla gräsmattan

Gödslingen av gräsmattan på våren är den viktigaste. Gräset behöver kraft att konkurrera med vårpigga ogräs och hjälp att bygga upp slitstarka rötter och täta tuvor inför sommarens lek och spring. Odla.nu svarar på var, hur, när och varför om gödsling av gräsmattan!

Kolla gärna in vårt sortiment av produkter för en grönare gräsmatta.

Av Katarina Kihlberg

Varför ska gräset gödslas?

Vi kräver mycket av våra gräsmattor. De ska vara täta, slitstarka, jämna och fina. Vi ska kunna springa, leka, spela fotboll men också ligga och njuta i det mjukt gröna. Dessutom ska gräset stå emot den tuffa konkurrensen från ogräs och mossa som båda har fördelen av att deras växtsäsong är längre än gräsets.

Gräset behöver en väl sammansatt kompott av näringsämnen för att ha chans att bli just så välmående och fin som vi önskar. När vi klipper gräset och genom naturlig urlakning förs näring bort. Genom gödsling tillför vi ny näring till marken som gräset kan ta upp via vatten, till rötterna och vidare till resten av växten.

När ska gräset gödslas?

På våren när gräset börjar visa tecken på tillväxt är det dags att gödsla första gången. Detta är också det viktigaste tillfället, för att ge gräset en välbehövlig näringskick i starten. Ogräs och mossa har redan börjat växa och därför behöver gräset kraft att skapa täta grästorvor som kan täcka upp där mossa och ogräs vill slå sig ner.

Gräsmattan gödslas sedan lämpligen en till två gånger till under försommar och sommar. Vill du ge gräset en sista styrketår till hösten bör du använda ett gödsel utan kväve men med fosfor och kalium. Höstgödsling stärker gräsmattans vinterhärdighet men är inte lika betydelsefull för en frisk och frodig gräsmatta som vår och sommargödslingen.

Hur ska gräset gödslas?

Sprid gräsgödslet jämnt och tunt över gräsmattan. Räkna 2 till 3 kg gödsel per 100 kvadratmeter gräsmatta.

En gammal regel är att gödsla vid regn för att inte riskera att bränna gräset. Detta är dock inte nödvändigt om du använder ett organiskt gödselmedel, utan det kan spridas i alla väder.

Vilket gräsgödsel ska jag använda?

För gräsmattan såväl som för resten av trädgården och för naturen utanför ditt staket är ett organiskt gödselmedel det bästa. Som jag redan nämnt riskerar gräset inte att brännas då men det finns ännu viktigare fördelar med organiskt gödsel: Det är långtidsverkande och riskerar inte att urlakas. Näringsämnena binds i jorden och finns kvar till gräsets förfogande under lång tid. Organiskt gödselmedel främjar också mikrofloran i jorden vilket hjälper till att förbättra dess struktur. När maskar, gråsuggor och mikroorganismer arbetar i jorden blir den luftigare och släpper igenom mer vatten. Resultatet blir en bra balans mellan vatten, luft och jord som främjar gräsets tillväxt.

Läs mer på Odla.nu!

#Artiklar#

Guide till din gräsmatta Vårvårda gräsmattan 10 frågor och svar om gräsmattan.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB