Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

10 frågor & svar om gräsmattan

Gräsmattan sträcker yrvaket på sig nu och frågorna hopar sig hos oss trädgårdsägare. Hur ska den skötas? Vad måste jag göra för att den ska bli grön och fin? Odla.nu kommer under våren hjälpa till med era funderingar kring gräsmattan!

Av Katarina Kihlberg Odla.nu kommer publicera ett antal artiklar om gräsmattans skötsel under våren men börjar med att låta våra läsare ställa tio angelägna frågor till gräsmatteexpert Jankov Månsson.

1. När ska jag gödsla första gången på våren? Vilket gödsel är bäst? Du ska gödsla när gräset börjar visa tecken på tillväxt. Ett miljövänligt och långtidsverkande gödsel är bäst för jordens och gräsets välmående både på kort och lång sikt. Algomin gräsgödsel är ett bra exempel.

2. Kalk och nysådd, när ska det göras? Kalka kan du göra när som helst, det riskerar aldrig att bränna gräset. Man kan kalka på nysådd och så på nykalkat. Vad gäller sådden av gräs kan du egentligen göra det när som helst men det är säkrare att så när temperaturen är c:a 8−10 grader. Då gror gräset snabbt och fint och fåglarna hinner inte picka i sig så mycket frön.

3. Vad gör jag åt alla maskrosor som växer på varannan centimeter av min gräsmatta? Du kan alltid luka för hand regelbundet och se till att få upp så mycket av pålroten som möjligt. Det gör nytta! Men har du stora mängder kan det vara värt att behandla med Stroller Kombi Plus, när temperaturen ligger på minst 15 grader.

4. Måste man toppdressa och gödsla min gräsmatta?

All odling kräver gödsel så det kommer vi inte undan! Näringen hjälper gräset att växa sog starkt och stå bättre emot ogräs, mossa och slitage. Toppdressa är inte nödvändigt för en jämn och välmående gräsmatta. att Det fördelar som en toppdress för med sig är att gräsmattan lättare håller kvar fukten, vilket minskar risken för uttorkning. Toppdress är även bra för att jämna ut eventuella håligheter i gräsmattan.

5. Är aska bra för gräsmattan? Aska kan man använda med motta, eftersom det är lätt att få fel balans i gödslingen. Aska innehåller ingen kväve, vilket gräsmattan vill ha.

6. Finns gräs som trivs under äppelträd? Du kan prova med ”Skugga”, som är det mest skuggtåliga. Fungerar inte det ska du överväga att plantera en annan marktäckare än gräs där. Waldstienia, nävor och murgröna kan vara bra alternativ till gräsmattan.

7. Vad gör jag åt trädgårdsborren/pingborren? Pingborren behandlas förebyggande med en bra skötsel av gräset. Toppdressa på våren. Gödsla minst tre ggr per säsong med ett miljövänligt och långtidsverkande gödsel. Har du angrepp kan du vattna ut nematoder som tar död på larverna. Hör i närmaste välsorterade handelsträdgård. Vattna på de torraste platserna vid torka och klipp regelbundet men inte för kort, ca 5 cm är lagom. Vattna gärna också när du ser att pingborrarna svärmar vid midsommartid.

8. Halva min gräsmatta ligger i en sluttning där det är mer lera är matjord, vilket gör att den växer dåligt. Kan jag hjälpa den på traven på något sätt utan att behöva anlägga en ny? Jag tror att toppdress skulle göra susen i på din slänt. Komplettera med nytt gräs frö, typ ”Reparera” och vattna ofta och lite. Ligger sluttningen i söder kan det bli för torrt i slänten. Plantera då några träd som kan skugga lite.

9. Hur får jag en ojämn gräsmatta full med tuvor jämn och fin? Strö på ny jord över gräsmattan. Grundgödsla med ex Algomin Trädgård och så i nytt gräs. Underifrån växer det friska gräset upp och det nya etablerar sig uppifrån.

10. Vad gör jag åt en vattensjuk gräsmatta med massor av mossa? Du måste börja med att leda bort överskottsvattnet och dränera. Tyvärr kommer du inte undan detta! Därefter kan du börja tänka på en bra gräsmatta.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB