Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fredriksdals Friluftsmuseum

Fredriksdals friluftsmuseum är en unik anläggning utan motsvarighet i Europa. Till ytan är den Sveriges näst största friluftsmuseum, beläget mitt i centrala Helsingborg. Runt Fredriksdals Herrgård kan man vandra i det historiska skånska landskapet, på landet och i staden, med sina hus och gårdar, parker och trädgårdar, åkrar och ängar, skogar och betesmarker, växter och husdjur.

Herrgården från 1700-talets slut utgör hjärtat i anläggningen och är inredd i två olika stilideal ur herrgårdens historia, gustaviansk stil och Karl Johansstil.

Stadskvarteren ger en bild av det gamla Helsingborg med sina gårdar, kullerstensgator, smala gränder, verkstäder och affärer.

Här finns också ett grafiskt museum med ett levande tryckeri. I prästgården finns en fantastisk plant- och rosbutik med många rariteter. Dessutom 1700-talsmöbler och inredning.

Botaniska trädgården är den enda landskapsbotaniska trädgården i Norden. Den innehåller Skånes vilda växter. För närvarande finns ca 2 000 arter, några av dem är utdöda i övriga Skåne. I trädgården finns också en omfattande samling av skånska kulturväxter såsom krydd-, läke-, färg- och köksväxter.

Köksträdgården håller på att rekonstrueras efter hur den såg ut på 1840-talet. Här odlas äldre köksväxter som t ex gulbeta och vit morot, efter 1800-talets metoder.

Rosenträdgården i fransk trädgårdsstil är unik i Sverige och inrymmer även 450 gammaldags rosor, av vilka nästan samtliga kommit i odling före 1920.

Fruktträdgården innehåller äldre sydsvenska fruktsorter av äpplen, päron, körsbär och plommon; dessa förvaltas genom avtal med Nordiska Genbanken.

Historiska skånska landskap med skogsbygd, risbygd och slättbygd håller på att växa fram. Kring byggnaderna skapas en levande skånsk landsbygd med trädgårdar, kålgårdar, humleodlingar, fägator, betesjagar, åkrar och ängar.

Husdjuren har också sin naturliga plats på Fredriksdal. Här bevaras lantraser av samtliga husdjursslag, t ex blommehöna, skånegås, linderödssvin, väneko och göingeget. Museibonden använder djuren i skötseln av markerna.

Arrangemang av olika slag avlöser varandra under sommarsäsongen. Midsommarfirande, Rosdagar, Slåtterdagar och Mikaeli marknad är några av de ständigt återkommande aktiviteterna. Sommarens tema är 1700-tal. I en liten utställning berättas om högreståndsliv i Helsingborg och Sverige under den gustavianska epoken. Andra utställningar är "SVAMP!" och "I skuggan av en allé".

Hemsida: http://www.fredriksdal.se/


  
  

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB