Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Planteringstips

Nu är det snart dags att plantera blomsterlökarna som skall blomma till våren. Vare sig du är ny eller gammal i din trädgård finns det mycket idéer och tips att hämta. Här följer det några tips som man kan använda sig av under höstens plantering.

Från Blomsterfrämjandet

Planteringstips för lökväxter i trädgården

Tips 1 
Om du planterar blomsterlöken i större grupper väcker de mycket mer uppmärksamhet än om man planterar någon enstaka här och där. Att planera en fantasifull trädgård med blomsterlök visar på ett mer naturligt utseende än att plantera dem i stela rader eller konturer.

Tips 2 
När lerkrukor exponeras för minusgrader under lång tid kan de spricka och gå sönder. Kylan gör så att jorden i krukan expanderar och till slut spränger den. Om du vill ha blomsterlök i krukor på balkongen, terrassen eller i trädgården kan du plantera dem i en plastkruka och sedan sänka ner den i lerkrukan. Luftrummet mellan de två krukorna kommer att fungera som ett isolerande skikt och lerkrukan kommer inte att spricka och gå sönder lika lätt.

Tips 3 
Placera ut blomsterlökarna du vill plantera ovanpå jorden. Markera var du har planterat tidigare lökar så du undviker att stöta på dem när du skall plantera de nya.

Tips 4 

Det är praktiskt att placera en skylt som talar om vad du har planterat var. Det finns många dekorativa skyltar man kan köpa i trä, lera och metall.

Tips 5 
Om vinden har blåst in löv på din gräsmatta under hösten kan du lägga dem över området där du har planterat blomsterlöken som ger dem ett extra ”täcke” inför vintern.

Tips 6 
Att jobba med blomsterlökar är lättare än du kan föreställa dig - lökarna är något av naturens underverk. Allt finns inuti löken, blomman, stjälken, bladen och näringen. En ”torr-blommande-lök” som t.ex. krokus kan bevisa detta. Den kan till och med blomma på bar lök utan någon jord om man placerad på ett fat i fönsterkarmen.

Tips 7 
Är du utsatt för möss och andra djur som är i dina rabatter och äter på lökarna? Då kan du placera ett finmaskigt nät över lökarna du just har planterat och gräva ner en del av nätet runt lökarna.

Tips 8 
När du planterar blomsterlökar som blommar tidigt är ett bra tips att placera dem nära huset. Då slipper du att gå ut i kylan och kan njuta av dem från din fåtölj i vardagsrummet.

Tips 9 
Många lökväxter är utmärkta att plantera i den skuggigare delen av trädgården. Om du har något buskage i din trädgård kan du välja att plantera tidigblommande lökar där. Solen kan fortfarande leta sig fram genom de bara grenarna tidigt under året. När det är dags för buskarna att få blad har ändå lökarna gjort sitt i trädgården.

Tips 10 
Om du ska plantera storblommiga lökväxter får du den mest naturliga effekten om du planterar ett ojämnt antal lökar och särskilt märkbart är det när man plantera i kruka.


Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB