Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fixa vackra krukor

Sommaren är kort! Men om vi lägger till sensommaren och hösten så är trädgårdssäsongen nästan bara halvvägs. Fortsätt njuta och göra fint utomhus i många veckor till!

Inspiration från Floradania Danska trädgårdsbokförfattaren Signe Wenneberg ger oss sina bästa tips för sensommarens krukor och kärl.

”Sommaren är förbi nu, och den närmast flög iväg”…CV. Jørgensen

Det kan vara en ganska trist syn som väntar när man kommer hem till sin trädgård efter semestern. Kanske inte bara för att den fått lida brist på vatten, utan också för att den tappat färg. När trädgården ser tråkig ut gäller det att vara observant – och göra något åt det. Trädgården kan nämligen vara en alldeles underbar, grönskande oas i flera månader till. Augusti, september och oktober är riktigt fina trädgårdsmånader.

Sommaren är inte förbi ännu. CV. Jørgensen hade fel – även om han kan ha rätt i att den nästan flög iväg.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Piffa upp dina sensommarkrukor

Det handlar om att erkänna att vi har tre månader till, då vi gärna vill ha vackra krukor på terrassen och balkongen, liksom vid entrén. Så bort med allt det vissna och tråkiga. Och plantera i stället något av allt det fina som finns i butiker och trädgårdscentra just nu.

#Ettåriga och fleråriga växter#

När det gäller krukorna finns det två tillvägagångssätt. En möjlighet är att plantera ettåriga växter som bjuder på omedelbar prakt, men inte håller särskilt länge. Det har många fördelar. Men när växterna blivit tråkiga eller vissna och måste bytas ut, är det komposten som gäller.

Den andra möjligheten är att sätta perenner i åtminstone i några av krukorna – fleråriga sensommarblommor och kryddörter.

I min trädgård finns riktigt många krukor, för här finns ett antal kringelikrokar, trappor och stensättningar som behöver muntras upp. Krukorna i min trädgård innehåller både ettåriga växter och perenner – ja till och med rabarber, fikon och rosor, som gärna växer till sig i en kruka av större typ. Plus en hel del chiliväxter och tomater. De är förvisso ettåriga – men till stor glädje medan de finns.

Krukorna med fleråriga växter är fyllda med rosmarin, vitlök, hosta, hortensia, daggkåpa, verbena och dahlia (som är flerårig om knölen sparas i källaren – besvärligt, men trevligt). Dessutom har jag lavendel (den gamla sorten kommer tillbaka när man sedan planterar ut den i trädgården, medan skärmlavendeln, eller fjärilslavendeln som den också kallas, riskerar att bli ett engångsnöje).

#Växter som kan återanvändas#

I dessa finanskristider kan det bära en och annan emot att satsa på konsumtion. Men låt mig en gång för alla slå fast att det är en annan sak att satsa på blommor och grönt. En helt annan sak.

Här handlar det om hållbarhet och om att tänka igenom vad man lägger sina pengar på, även när det gäller trädgården. Och ur den synvinkeln sett är perennerna ett bra alternativ. De är nämligen återanvändningsbara växter som kommer tillbaka, år efter år. Och som efter att de lyst upp balkonglådor och krukor kan flyttas runt, delas (gärna med grannen) och ge glädje i många år framöver.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB