Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fixa ditt eget medelhav!

Solvarma tomater, olivträd i kruka. Varma vindar som drar över sobra trädgårdar. Medelhavet är något vi alla dras till på ett sätt eller annat. Oavsett om du väljer att gå "all in" på medelhavstemat eller tycker att en kruka med en pelargon eller ett olivträd i räcker, så är det en underbar trädgårdsstil som passar alla. Lättskött, enkel och väldigt vacker!

Text och bild: Anna Theorin

Medlehavstilen domineras av enkla material, svala färger och sten. Terracottakrukor, stenterasser och murar är något som man genast tänker på i detta sammanhang. Gråa och blå nyanser blandat med en röd pelargon eller orange kruka fixar stilen snabbare än du anar. Uppstammade träd i kruka eller varför inte en rosmarin om platsen är knapp. Doftande lavendel, eller kantnepeta om man bor norrut skapar genast ett lugn i planteringen och lugnet är vad hela medelhavstilen handlar om. Ett glas vin på terassen, enkla lättskötta växter och mycket grönt.

Krukor

Den kända teracottakrukan speglar medelhavet mer än något annat. Stora som små, livligt dekorerade eller enkla släta. Terracottakrukan är inte bara vacker att se på. Det är ett levande material som bara blir vackrare med tiden och att den reglerar både fukt och luft av sig själv är bara ett plus i kanten. Använd gärna jordiga färger på dina krukor för att få fram ett lugn. Grått, teracotta, brunt och mullvadsfärgat är vackert och tar fram nyanser i blommor och blad på ett enastående sätt. Blanda gärna stora och små krukor så blir det levande eller använd bara stora krukor för ett maffigt resultat. Se till att det är dräneringshål i krukan och använd god jord som är anpassad till växten du ska ha däri.

Uppstammat och formklipptMedlehavstilen domineras av former. Klippta bubomsbollar eller upstammad rosmarin är bara två av många sätt att få en medelhavsträdgård. Prova att stamma upp en pelargon eller varför inte ett lagerträd? Klipp thujor i konform eller stamma upp en liten tallplanta. Vintergrönt och formklippt ger både struktur på vintern och på sommaren. Att det sen är väldigt roligt att prova på olika former och beskärningssätt är även det ett plus i kanten. Man kan alltid prova att stamma upp buskar och träd oavsett sort. Just du kanske kommer på en helt underbar form!

Materialval

Grus, sten och tegel är ett säkert kort om du vill ha en medelhavsinspirerad trädgård. Plantera kantnepeta eller lavendel rakt ner i gruset för att få den där extra tuchen. Använd även här jordiga och enkla färger som grått, brunt och tegelfärgat. Blanda gärna grus med stenplattor för att få en spännande form. Sätt kryptimjan mellan stenplattor. Då få du en parfympuff av timjan när du promenerar där barfota. Mura en mur i trädgården eller bygg en pergola och täck med blåregn eller druvor. Vid medelhavet är det väldigt varmt på sommaren och att sitta under en pergola de varmaste timmarna är mer regel än undantag. Vid muren kan du spaljera en persika, om du bor i högre zon hade jag spaljerat ett päron eller ett äpple!

Växtval

Citroner, kryddor och olivträd dominerar när man tänker på växtval i en medelhavsträdgård. Men det finns en hel del plantor som liknar dessa om endå mer lättskötta och härdiga. Istället för olivträdet kan man sätta ett silverpäron, uppstammad lagerhägg liknas vid äkta lager men är härdig. Man kan sätta kantnepeta istället för lavendel och pelargoner kan alla ha! Välj olika former av bått/lila med inslag av rött och orange. Gröna växter än underskattade och olika gräs eller bambu kan utgöra en fond. Vintergröna häckar som omger trädgårdsrummet skapar väggar och trivsel.

Jag själv älskar medlehavsstilen med dess avskalade former och färger. Använd mycket av samma växt och gärna grågröna toner i bladverket. En liten terracottakruka med en röd pelargon i kan göra hela trädgården om den står på rätt plats. Exprimentera och flytta runt tills du är nöjd. Men glöm inte att anamma den lugna livsstilen. Stressa inte, andas och njut. Kanske ta en tupplur under din nya pergola?

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB