Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Medelhavet i kruka

På en varm, soldränkt balkong eller på den skyddade altanen trivs Medelhavsväxter utmärkt fast de har hamnat längre norrut än de hade tänkt sig. Gör ett helt tema Medelhav eller blanda med andra favoriter i dina krukor.

Av Katarina Kihlberg Fakta och inspiration hämtad ur Medelhavsträdgård − så skapar du stilen, av Kerstin Engstrand.

Vi bor inte i södra Europa och lever under helt andra klimatförhållanden. Men på balkongen eller på skyddade platser i trädgården kan vi efterlikna klimatet så mycket som möjligt och skapa en miljö som Medelhavsväxterna trivs i. I sin bok Medelhavsträdgård berättar Kerstin Engstrand om vikten av att tänka på hur växterna har det i sin naturliga miljö. Där finns nämligen svaret på hur du ska sköta dina Medelhavsväxter.

Vill inte stå blött!

Det mest väsentliga för att blidka dina Medelhavsväxter är att plantera dem i väldränerad jord och använda krukor med bra dränering. Det är absolut värt att köpa speciell jord, exempelvis citrusjord, som är lucker och genomsläpplig. Å andra sidan vill de här växterna ha fukt. Det är bra att täcka jorden i krukan för att vattnet inte ska avdunsta direkt om du vattnar en varm dag. Täck med snäckskal, stenar, glaskross eller annat vackert material så blir din kruka dessutom ännu finare när solen speglar sig i skal och stenar. Viktigt är att vattna ordentligt varje gång så att vattnet kommer ner en bit i jorden!

Vindskyddat

Det är inte säkert att dina Medelhavsväxter dör om de står blåsigt men de blir inte riktigt fina, växer till sig dåligt och klarar vintern sämre om de plågas av vinden. Placera de därför så vindskyddat som möjligt. Finns ingen sådan plats redan så är det värt att jobba lite på att skapa skydd med hjälp av vindtåliga växter, spaljéer eller − särskilt lämpligt på balkongen − en vacker skärm som släpper igenom ljus.

Näring

Fram till mitten av juli ungefär behöver dina Medelhavsväxter tillskott av näring. Det finns flytande näring som enkelt ges samtidigt som du vattnar. Läs på förpackningen för dosering.

På vintern

Det kan vara svårt att hitta en idealisk plats att övervintra Medelhavsväxterna. De föredrar ljus och runt 10 grader men klarar enstaka köldknäppar. Bubbelplast är bra som skydd runt både krukan och växten. Ställ krukorna så nära en husvägg som möjligt. Eller vinterförvara dem i uterum eller växthus. En del tar in sina olivträd i rumstemperatur på vintern och lyckas bra med det.

Fyll ut med kryddväxter

Olivträd, oleander, citrus med flera kräver lite större krukor, börja med 20-liters krukor ungefär och plantera om efterhand som plantorna blir större. Vacker utfyllnad bland de större krukorna är kryddväxter av alla de slag − rosmarin, basilika, timjan, oregano, salvia − alla bidrar de till att höja Medelhavskänslan till både utseende och med sina härliga dofter.

Köp hem Medelhavet från Odla.nu

Vill du starta redan nu så har vi på Odla.nu ett urval av Medelhavsväxter för dina krukor. Det finns bland annat oliv, oleander, citron, silverakacia och fuschia. Klicka här för att läsa mer och för att beställa: Uteplats och balkong

Lycka till med din Medelhavsoas!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB