Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fira Mor

Fira Mor med fång av rosor eller krukväxter på stam

Av alla våra "dagar" så har Mors Dag en särskild plats i våra hjärtan. Det är en omtankens dag, en dag som vi givetvis firar med blommor. Rosor är självskrivna, men man kan lika gärna uppvakta med en krukväxt.

Mors Dag i Sverige firas varje år den sista söndagen i maj. Det är en lite annorlunda dag, för många kvinnor både uppvaktar och blir uppvaktade denna dag. Låt det bli en glad dag som vi ägnar åt varandra och som binder samman generationerna. Då ska det vara blommor av alla de slag, blommor som vi överräcker som presenter eller som vi själva arrangerar till de fint dukade kaffeborden.

Så här års finns det så många blommor att välja på och alla kan utse sin favorit. En bukett med snittblommor känns alltid exklusivt men en frodig krukväxt är lika lämplig. Och nu finns det många färgstarka växter som kan stå i kruka hela sommaren, på balkong eller uteplats. Dessutom hjälper floristerna gärna till med att sätta samman blommor till spännande arrangemang, för den som vill ha något extra.

Rosor har en alldeles särskild ställning som festblomma och det är klart att det ska vara rosor till Mors Dag! Män skänker gärna kraftfullt röda rosor medan kvinnor dras till rosor i mode- färgerna. Storvuxna rosor finns också i många vackert rosa nyanser. Odlade kvist- eller bukettrosor är också uppskattade. Deras blommor är något mindre, men i gengäld så många fler att det ser överdådigt ut, när man sätter dem i vas.

För alla rosor gäller att nya snittytor och rent varmt vatten förlänger hållbarheten. Om rosorna inte är alldeles nysnittade när de lämnas över, så skär bort några centimeter av stjälken. Ta också bort alla blad som riskerar att hamna i blomvattnet och tillför gärna s.k. snittblomsnäring, som hjälper till att hålla vattnet rent.

Rart för barn
Det har kommit många nya snittblommor, som lämpar sig fint till rara buketter, lämpliga för barn att lämna över. Man kan välja t.ex. prärieklocka, eller lisianthus, som den också kallas efter sitt latinska namn. Prärieklockan har stora, mjukt klockformade blommor i rosa, gräddvitt eller violblått.

Bollformade ranunkler i olika färger är som snitt oemotståndliga, liksom alströmerias fjärilsformade blommor. Eller varför inte de nya kvistnejlikorna? De finns i färger som orange, rött, violett m.fl. och är mycket uppskattade av dagens ungdomar, som ju föredrar häftiga färger.

Mors kruka
Till Mors Dag är det mycket populärt med en krukväxt som presentblomma. Den krukodlade mors dagsrosen t.ex. har gamla anor. Det är en finblommande ros, inympad på en vild rosrot i kruka. De är vanligast i rött, men finns också i orangerött och vitt. De s.k. minirosorna, som växer på egen rot i krukan, är också en bra mors dagsblomma och finns i många söta färger.

Båda dessa rosor älskar sol och kan efter att ha avnjutits inne planteras ut i trädgården, där de till och med kan övervintra.

En mycket speciell och vacker krukväxt är gloxinia, som blommar länge med stora, sammetsludna röda eller blå blomklockor. Femöring, som också kallas ugglemor, har också klockformade blå men mindre blommor, som avlöser varandra hela sommaren. Har man gröna fingrar och kan klara växternas övervintring, så ger de ny blomsterglädje många år.

Begonia finns i många ljusa färger. Nu står de i sitt vackraste vårflor och om man väljer stora exemplar och sköter dem med vatten och näring, så kan man få dem att blomma allt rikligare, hela sommaren lång. Det finns också nya begoniasorter som trivs utomhus i krukor.

Present på stam
För den som har plats är det uppskattat med uppstammade krukväxter, som man flyttar ut på balkongen eller i trädgården, när vädret tillåter. Margerit, blåblommande potatisbuske, hängande ros, alltfler sommarblommor kommer i kruka och på stam.

Fullständigt oemotståndlig på stam är en fuchsia, där de lustigt kjolförsedda blommorna kan dingla fritt. Fuchsia är en ruskvädersblomma, som trivs att stå ute även när det är svalt. Enda kravet är att man skyddar grenarna mot blåst, så att de inte knäcks. Och så vatten och näring förstås. Alla rikblommande växter behöver vatten och näring, för att kunna visa sig från sin vackraste sida.

Och har man helt brist på fantasi, så kan man överlåta åt blomsterbutikens florist att göra ett arrangemang. Med hjälp av olika sorters blommor, spännande blad och infärgade gräs skapar floristen både små och stora levande konstverk, som passar att sätta på bord eller placera i vas. Är man händig, så köper man naturligtvis själv hem blommor och grön oasis och arrangerar sina favoritblommor.

För Mors dag ska firas. Det är en av våra allra största blomsterdagar i Sverige, större än hela påskhelgen och ännu så länge långt viktigare blomsterdag än t.ex. Alla hjärtans dag. Det är en fin tradition, värd att vårda.


Stora eller små blommor till Mors Dag. En korg arrangerad med prärieklocka, en bukett ranunkler eller en vas med alströmeria och grön s.k. paraplyfern. De mörkröda Jacarandarosorna har härlig doft. En uppstammad ros ger glädje sommaren lång.
Foto: Erland Andersson

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB