Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Färgstark nässelfjäril

Nässelfjäril, *Aglais urticae,*är en av landets vanligaste dagfjärilar. Den vaknar i sina gömställen i uthus och jordkällare bland de första fjärilarna på våren och kan ses fladdra omkring redan tidigt i mars, om det är varmt och soligt.

Av Sylvia Svensson

Visst kan de övervintrande fjärilarna vara både trasiga och bleka, men de är så välkomna vårtecken där de försöker hitta nektar i de fösta vårblommorna.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Nu på försommaren syns även nykläckta, mer färgstarka nässelfjärilar fladdra omkring inte sällan bland just nässlorna. De besöker också nektarrika blommor i trädgården, så plantera gärna fler fjärilsväxter! Mer om sådana kan du läsa här: Fjärilsväxter och Vingar över trädgården

Dess vackra larver äter hål på nässelbladen som de är specialiserade på att äta. De har sju rader greniga taggar på ryggen och är svarta, oftast med bredare eller smalare, längsgående gula band och strimmor längs hela kroppen.  

De taggiga, knöliga pupporna kan vara allt från mörkt gråbruna med eller utan guld- eller silverglänsande fläckar på ryggen, till ljust gröngula med guldglans över hela puppan.

Så låt gärna ett bestånd nässlor vara kvar på bakgården! Dels kan du själv skörda tidiga vårprimörer där, dels får du fler fjärilar att titta på i trädgården, om de kan hitta någonting att äta och lägga ägg på.

På mina bilder ses larver kalasa på nässelblad och så den vackra fjärilen själv.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB