Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fagervik

  • Trädgårdskonst i bruksmiljö

”Bruksherrgården Fagervik var redan i mitten av 1700-talet känd för sina vackra trädgårdar” står det på den bakre pärmen till den här boken, som ”placerar in Fagervik i den europeiska trädgårdskonstens historia och visar hur idéer och modeströmningar infördes från kontinenten och inte minst från Sverige”.

Fagervik ligger alltså i Finland, närmare bestämt i Nylands län, beläget vid Finlands södra kust och de äldsta beskrivningar härrör från ca. 1760, då Johan Hisinger från Stockholm står som ägare och den som utvecklar bruket . Trädgården var då ytterst anspråkslös, men blev snart nog en av Finlands vackraste enligt samtida resebeskrivningar.

Idag värnar den nionde generationen efterkommande till Johan Hisinger och hans son Mikael om trädgårdarna och minnena om Fagervik. Den litteratur om trädgårdskonst som samlats i brukets bibliotek sedan mitten av 1700-talet ger ypperlig bakgrundskunskap om projekt och utförda arbeten i trädgårdarna.

En viktig kontakt uppstod på 1830-talet när Hisinger blev medlem i Finska Trädgårdsodlings Sällskapet 1837, samma år som det grundades. Det blev ett bra sätt att komplettera artbeståndet i den egna trädgården, man bytte plantor och frön med andra trädgårdsodlare.

Kartor och ritningar i boken ger en god bild av förhållandena med avseende på topografi och miljö under byggnation och planerande. Ritningarna är oftast utsökta konstverk.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

En uppsjö av reselitteratur och brev ger god uppfattning om livet på bruket. Besökare har tecknat och beskrivit Fagervik och gett sin bild av bruksmiljön.

Det är som helhet en utsökt bok som säger oss mycket om ett 1700-tals bruk och dess skötsel.  Men också om kultur och levnadssätt och förstås, om trädgårdskonst och växtkunskap.

Fagervik
Trädgårdskonst i bruksmiljö
  Titel:
Fagervik
Trädgårdskonst i bruksmiljö
Redaktör:
Irma Lounatvuori
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Svenska litteratursällskapet i Finland
Utgivningsår:
2004
ISBN:
951-583-110-5

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB