Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Euphorbia – törelväxter

Det finns en del växter som man kan vandra förbi många gånger utan att lägga märke till dem. Plötsligt en dag lyckas de stjäla ens uppmärksamhet och man ser att de är både fina och i högsta grad odlingsvärda. Kanske dags att upptäcka törelväxterna!

Av Sylvia Svensson

Gulltörel

Den oftast sedda i våra trädgårdar lär vara gulltörel, Euphorbia polycroma. Den bildar vackra halvbollar med blågröna, lancettlika blad som nästan täcks av de gröngula blommorna i maj-juni. Den sprider sig duktigt med både frö och jordstammar. Härdig till Mellansverige. Det finns flera namnsorter: 'Lace' (syn. 'Variegata') har vitkantade, krusiga blad. 'Candy' (syn.'Purpurea') har röda blad.

Mandeltörel

En planta som liknar gulltörel men med något klenare växtsätt är mandeltörel, Euphorbia amygdaloides. Den ser man oftast i form av namnsorter som den rödbladiga 'Purpurea' eller den brokbladiga 'Variegata' . Även denna är duktig på att sprida sig om den trivs, men är inte fullt lika härdig som föregående utan kan försvinna under kalla vintrar.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Vårtörel

Vårtörel, Euphorbia cyparissias, har vackra, nåltunna blad i massor på de upprätta stjälkarna. Den är en gulblommig vårblomma som blir ca 20 cm hög och blommar i april-maj. Växten är duktig på att sprida sig med både jordlöpare och frö, så man får passa den! Härdig upp till Mälardalen ungefär. Ett par namnsorter finns, bl.a. den med röda blad, 'Fens Ruby'.

Eldtörel

Mera sällan ser man den ståtliga eldtöreln, Euphorbia griffithii, i rabatterna, även om den skulle vara nästan lika härdig som föregående. I sitt hemland Bhutan förekommer den i ekskogar och bland rododendronbuskar, vilket antyder att den gillar surjord. Skjuter upp med 70-80 cm höga, upprätta stjälkar som först är röda, senare gröna. Blommorna har orangefärgade högblad och gula små blommor. Några namnsorter finns: ’Fireglow’ som har gröna blad med röd mittnerv, ’Dixter’ har mörka blad med koppartoner.

Så trivs törelväxter!

De perenna törelväxterna trivs i vanlig trädgårdsjord, bara den är väldränerad och kalkhaltig. Eldtörel vill dock ha surjord .

Solig växtplats i varmt läge är att föredra. De tål även en del torka.

Om du vill hindra alltför framfusig spridning kan du plantera töreln i ett nedgrävt dräneringsrör, en bottenlös hink eller liknande och plocka bort fröplantorna på våren.

Ettårig snötörel

Snötörel, Euphorbia 'Diamond Frost' är en vacker, sirlig nyare ettårig sommarblomma från Columbia. Den blommar med små, snöflingeliknande vita blommor hela sommaren igenom. Glesa, blågröna blad och tunna stjälkar. Den är mycket dekorativ i sommarkrukor och -amplar och används som ettårig utplanteringsväxt. Sorten 'Breathless Blush' har svagt rosa blommor och mörka, purpurfärgade blad.

Snötörel vill ha regelbunden vattning, den tål dock även lättare uttorkning. Gödsla regelbundet under växtsäsongen. Den är en tålig växt som bör stå på ljus eller halvskuggig plats och är lämplig att plantera tillsammans med andra växter i krukor eller rabatter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB