Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Använd trädgårdskrukorna på vintern

Krukor med frodiga växter på trappan, framför huset eller på terrassen är en vanlig syn från våren till sensommaren. Men vad händer egentligen med krukorna från det att nattfrosten slår till tills våren kommer igen?

De flesta krukor står tomma och oanvända. Varför inte fylla dem med vinterhärdiga perenner och små buskar som håller sig snygga hela vintern?

Det var skälet till att Gartneriet Egeløkken som det första danska trädgårdsmästeriet utvecklade ett koncept för tio år sedan som blev fundamentet för trädgårdsmästeriets framtida produktion.

Konceptet baseras på produktion av gröna växter, framförallt små prydnadsbuskar och perenner, för plantering i trädgården eller i en snygg åretruntkruka. Krukor med dessa vinterhärdiga, gröna växter kan piffas upp med lökväxter tidigt på våren och senare med olika sommarblommor medan de gröna växterna kan stå kvar i flera år.

Gartneriet Egeløkkens koncept har gjort så stor succé att trädgårdsmästeriet har fördubblat produktionsytan i växthus och på friland, så att det numera har 10.000 m2 i växthus och 80.000 m2 friland. Trädgårdsmästeriet, som ligger i Otterup på Fyn, ägs av Per Hansen.

Nya, vinterhärdiga Euphorbia
Den senaste nyheten från Egeløkken är en nyutvecklad serie bestående av åtta Euphorbia-sorter, euforbia, som är lättskötta och trivs i både krukor och trädgårdens rabatter.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Sorterna har exotiska namn som Despina, Efanthia, Elektra, Garnet, Kalipso, Lima, Red Wing och Ruby. Alla är extremt tåliga perenner som så småningom utvecklas till 40-50 cm höga buskar med röd- eller mörkgröna blad. Året efter utplanteringen kommer de att blomma hela sommaren med lysande gulgröna blommor.

Euphorbia-släktet kännetecknas av en av blomvärldens mest karakteristiska blomställningar, en så kallade cyathium. Den består av en liten honblomma och omges av mycket små hanblommor. Runt cyathium sitter de färgglada högbladen som är gulgröna på de nya Euphorbia-sorterna. Flera exemplar som sätts ihop i en kruka eller i en grupp i trädgården är vackra både för sig själva eller tillsammans med blommande växter i matchande färger.

När växterna lämnar trädgårdsmästeriet har den långtidsverkande gödningen Osmocote blandats i blomjorden, så de behöver inte någon annan gödning det första året. Samtliga krukor är dessutom försedda med en etikett med växtnamnet och skötselråd. Etiketten sitter fast i krukan och följer med krukväxten ända fram till slutkunden som får rätt råd om placering och skötsel.

Hos Egeløkken tillbringar de den sista tiden ute på friland. De utsätts för väder och vind, vilket innebär att de är helt anpassade till det danska klimatet när de lämnar trädgårdsmästeriet.

Euphorbia kan beskäras tidigt på våren om du vill ha ett kompaktare växtsätt.

Andra gröna växter från trädgårdsmästeriet
Hebe, som är små, kompakta och småbladiga gröna buskar, är vinterhärdiga och lämpar sig för utplantering i krukor och rabatter. Trädgårdsmästeriet producerar inte mindre än 40 olika arter/sorter av Hebe som marknadsförs på våren och hösten, då de säljs i dekorativa mixlådor så att slutkunden kan välja sin favoritsort.

Heuchera, alunrot, som är en låg perenn, säljs på samma sätt. Per Hansen har ensamrätt på produktionen av 20 olika nyutvecklade sorter av denna bladväxt som med sina spännande bladfärger skapar en perfekt, dramatisk bakgrund åt andra växter. Sorternas bladmönster och -färger varierar från neongrönt till mörklila nyanser.

En doft av curry
Curryeternell, Helichrysum italicum, är en växt med smala, silvergrå blad som har en kraftigt doft av curry. Ett par väldoftande curryeterneller på terrasser skapar sydeuropeisk stämning. Växterna, som är vinterhärdiga till och med i krukor, trivs bäst i direkt sol. Gartneriet Egeløkken producerar tio olika sorter med varierande bladform och -färg.


Euforbia, Euphorbia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB