Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ettårig häck

När man är nyinflyttad i ett nybyggt hus, är det vanligt att det inte finns någon som helst tomtavgränsning där under den första sommaren. Man är helt utlämnad till förbipasserandes och grannars blickar för att inte tala om alla vindar, som får leka helt fritt på den än så länge kala gårdsplanen.

Då kanske man snabbt vill ha någon form av häck som skydd, i väntan på att den riktiga häcken växer upp under några somrar.

Man kan göra så att man sätter upp ett nätstaket och/eller planterar den riktiga häcken först och sedan sår en ettårig "häck" innanför som insynsskydd.

Man får dock tänka på att inte så den så nära att den kväver och tar all ljuset från de riktiga, små häckplantorna! Nej, det ska vara ett rejält avstånd och man ska kunna sköta den riktiga häckens plantor under tiden.

Eller så väntar man något år med den riktiga häcken tills man bestämt sig för hur man vill ha det. Under tiden kan man ha en ettårig häck.

Man kan också så en ettårig häck runt en uteplats så att man får lite lä och insynsskydd, tills man har bestämt sig för hur det ska se ut framgent.

Vilka växter är då lämpliga att användas som en ettårig häck? Det ska vara sådana som bildar höga, yviga bestånd snabbt och gärna kan sås direkt på växtplatsen på våren. Om man vill att de ska blomma snabbare, kan man förstås förkultivera plantorna under några veckor och plantera efter avhärdning direkt på växtplatsen sedan faran för nattfrost är förbi.

Kochia trichophylla, (syn. Bassia scoparia) sommarcypress, är en dekorativ, finbladig och tät buske som skiftar från den ljusgröna sommarfärgen till lysande rosarött på hösten. Mycket lämplig till ettårig häck, den blir ca 80 cm - 1 meter hög.

Cosmos bipinnatus, rosenskära, är en utpräglad sommarblomma. Bildar yviga, finbladiga buskar som blommar länge i olika nyanser av rosa eller vitt. Finns i olika höjder från låga, 40-50 cm till jättar på 1,5 meter, kolla på fröpåsen!

Gullskära, Cosmos sulphurens 'Bright Light', som förstås blommar med gula blommor, finns också. Sorten 'Crest Red' har rödorange blommor.

Sommarmalva, Lavatera trimestris och kusinen praktmalva, Malope trifida grandiflora, är ytterligare några höga, snabbväxande sommarblommor som kan bilda häck ensamma eller tillsammans med andra sommarblommor. 60-80 cm höga.

Så har vi massor av olika solrosor, Helianthus annuus, som är mycket lämpliga till en ettårig häck. Här är det bäst att satsa på de grenade sorterna då de blir täta nertill. Allt från 60 cm och upp till 2 meter finns bland de grenade. 
De enkelblommande kan som bekant nå betydligt högre höjder.

Om man kan få tag i plantor, är den tvååriga växten stockros, Alcea rosea, mycket vacker som en sommarhäck. Men denna blommar alltså först andra året efter sådd. Vissa nyare sorter kan, om man har tur, luras att blomma redan samma sommar med tidig sådd.

Nicotiana sylvestris, narcisstobak och N. alata, blomstertobak, av de högre sorterna passar också bra, men kan behöva stöd om platsen är blåsig, kanske mot ett nätstaket. Dessutom finns numera frö till en "riktig" tobaksplanta med vackra blommor, Åhustobak (Örtagårdens). 
Behöver förkultiveras, plantor finna också att köpa färdiga.

lagerrensning
Lagerrensning
Handla nu

Paradisblomster, Cleome hassleriana, är ytterligare en hög, ståtlig sommarblomma som också behöver förkultiveras. Blir ca. 1 m hög.

Förkultivering behöver även ricin, Ricinus communis. Den vanliga sorten har grönröda blad, sorten 'Carmencita' har röda. Upp till 2 meter hög.

Om häcken inte behöver vara så hög, kan den honungsdoftande bifoderväxten honungsfacelia, Phacelia tanacetifolia, kanske passa? Den blir ca. 80 cm hög och blommar länge med blålila blommor. Kanske inget för den som är rädd för bin, men jag tycker de är så gulliga!

Honungsfacelian kan kombineras med en rad yviga, höga sorter av ringblommor, Calendula officinalis, framför. Då kommer det att surra av både bin och fjärilar!

Ettåriga sorter av riddarsporre, Delphinium consolida, kan också användas, liksom de höga sorterna av lejongap, Antirrhinum majus. Båda blir upp till 1 meter höga beroende på sort, läs på fröpåsarna!

Ytterligare en passande växt vore sommarrudbeckia, om man väljer de upp till 80 cm höga sorterna, som t.ex. Rudbeckia hirta 'Prairie Sun' och liknande. Den i kombination med yviga, ettåriga prydnadsgräs vore något!

Man ska inte heller glömma knölväxter i sammanhanget. En häck av höga dahlior kan verkligen vara magnifik! Det finns billiga, blandade sorter i storförpackningar att köpa på våren. Man kan förodla några veckor i en låg låda med torv-sandblandad jord för att få igång blomningen lite tidigare. Men sedan blommar häcken tills frosten tar den! Om förkultivering av dahlior kan du läsa mer här.

Har man redan ett nätstaket på plats men tycker att det ser trist ut och inte skyddar mot insyn, kan man låta ettåriga klätterväxter klä in det!

Slinger- och fjärilskrasse, blomman för dagen, luktärter eller varför inte sockerärter, rosenböna, spanska flaggan, svartöga, klockranka...ja, det finns en hel del ettåriga slingerväxter att välja bland!

I övrigt så behöver ju inte "sommarhäcken" bestå av bara en enda sort, utan man kan göra en riktig yvig sommarrabatt utmed tomtgränsen av många olika höga sorter och kanske en kant av lite lägre. Därifrån kan man sedan samla många vackra sommarbuketter på köpet!


Kochia trichophylla, (syn. Bassia scoparia) sommarcypress


Cosmos bipinnatus, rosenskära


Lavatera trimestris, sommarmalva
Foto: Weibulls


Nicotiana alata, blomstertobak


Cleome hassleriana,paradisblomster


Ricinus communis,ricin


Phacelia tanacetifolia,honungsfacelia


Delphinium grandiflorum 'Blue Butterfly'


Antirrhinum majus,lejongap


Dahlia sorensenii


Tropaeolum peregrinum, fjärilskrasse


Rosenböna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB