Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ett blått öga

Blåöga är en anspråkslös växt vars blommor inte desto mindre är mycket vackra. Under säsongen översållas den av skira blommor i vitt eller blått med ett lysande gult öga i mitten och den pryder gärna middagsbordet vare sig du vill sitta inne eller ute. Ett blått öga kanske inte är så dumt ändå…

Namn: Blåöga (Exacum affine)

Familj: Gentianaceae, gentianaväxter.

Ursprung: Oman, Sokotra.

Färg: Blå, vit.

Beskrivning: Exacum – från exigere, driva ut. Den romerska adelsmannen och vetenskapsmannen Plinius ansåg att växten drev ut skadliga ämnen ur kroppen.

affine – närbesläktad.

Bakgrund: Från början är detta en tvåårig ört, men hos oss används den som säsongsväxt i kruka. Plantan blommar från vår till långt in på hösten och finns också i butik från vår till höst.

Egenskaper: Blåöga blommar länge och mycket, och blommorna håller sig fina under lång tid. Nya blommor utvecklas kontinuerligt och döljer de gamla och vissna blommorna effektivt. Blommorna har en svagt kryddig doft men ger normalt inte besvär hos allergiker.

Placering: Växten ska stå ljust och soligt för att orka blomma genom hela säsongen. I direkt sol trivs den dock inte och den bör skuggas i söderläge.

Sorter: Det finns sorter med enkla såväl som fyllda blommor.

Skötsel: Jorden ska hållas jämnt fuktig och för att växten ska orka blomma tillsätts en dos näring i vattnet några gånger under säsongen.

Användning: En trevlig säsongsväxt som också kan ställas utomhus sommartid. Särskilt vackert är att plantera flera plantor tillsammans för en riktig masseffekt.


Foto:
Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB