Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Engelsk till sinnes

Summertime-and the living is easy. Jag vet inte varför jag blir så engelsk till sinnes när sommaren kommit. Kanske är tillståndet en första förberedande mental träning inför semestern. En slags nedräkning till den njutbara nivå vi alla drömmer om ska inträda liksom i ett trollslag.

Av Elsa Rensfeldt Larsson, Luleå/Norrbotten

Ni vet! allt gott som ska hinna att avnjutas i det bästa av väder i den bästa av världar. Långt från ogräs och lusattacker, slagregn och trasiga utemöbler, obyggda altaner, glesa rabatter och grönsakssängar och ett eftersatt husunderhåll som hela tiden är den oinbjudna sommargästen. Ack ja, summertime, visst! men easy to live? mjaaa...

Ja tro nu för all del inte att jag sitter och bara gnäller så här i min allra sista krönika för er kära Odla-läsare. Nädå, ta mig med en nypa vänligt havssalt! Jag är bara en grön realist, ser världen som den är och det med milda ögon. Det finns en charm i allt man inte hinner, får ätet, eller utfört. Ett angrepp av löss kan ju till och med vara en riktigt vacker upplevelse. Ta bara när jag för en tid sedan lite skumögd frapperades av aklejrutans outslagna blomflockar som var så oändligt vackert lysande blålila. När jag kom inpå det sköna och fick upp skärpan studsade jag två steg bak. Här var fullt med löss, i exakt samma färg som på knoppen.

In som en oljad blixt efter sprutan med såpvatten och så förvandlades det som nyss var ett ljuvt ögonblick till en orgie i massmord! Det kan gå hårt till i trädgården.

Ha bra timing i sommarlivet är en annan grej som man kan fundera på. När jag skulle, efter den kalla försommaren, lyfta ut mina plantor för att vindhärdas vad händer? Jo naturligtvis öppnas alla himmelens portar och ett dånande regn brakar ned över allt. Summertime- and the weather is high,hmmmm...

Annars tycker jag sommaren är en vild och galen häst som galopperar fram medan vi fåfängt försöker få tag i tömmarna och få in fötterna i stigbyglarna. Det går så snabbt och allt ska klämmas in på några skimrande korta veckor. Men så är ju förutsättningarna. åtminstone i denna del av Skandinavien. Bara att acceptera och det gör man ju. Man lär sig njuta på ett komprimerat effektivt sätt. Det gäller att verkligen sitta nära intill Doroteablomman en molnskyig dag och se när den öppnar och stänger sig, ungefär så, underbart är kort , men värdefullt.

Kanske är det detta som är det passionerade trädgårdsintressets innersta ingrediens- att allt som växt fram så snabbt tas ifrån en, och att makterna (vädret) och moder natur är tuffa motspelare.

Nu står sommaren på sin middagshöjd och undertecknad likaså. Nu kliver jag ut i det gröna och försvinner i skyar av kronblad i regnbågens alla färger. Ha en mycket ljuvlig sommar alla Odlas läsare och tack för mig!!

*Elsa Rensfeldt Larsson
Luleå/Norrbotten*


Husunderhåll, en oinbjuden sommargäst


Pelargonen, en ros bland favoritblommorna


Vårt dagliga bröd...


Kom liljor och akvileja...

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB