Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En ljuvlig sommarannuell

Angelonia angustifolia, som på svenska kallas angelonia, är en tämligen ny sommarblomma som har gjort sin entré på den svenska marknaden. Precis som många andra växtslag, utgör angelonian ett mycket gott exempel på vad förädlingsindustrin kan åstadkomma när den lägger ned sin själ i forskning och utveckling av en ny växt.

Så sent som i slutet på 1990-talet var Angelonia angustifolia fortfarande en liten sommarannuell som fanns i en mycket begränsad mängd och som var otroligt svår för gemene man att få tag i.

Angelonian hade också sina brister både vad gällde växtkraft och härdighet och den var på så sätt opålitlig i odling. Tack vare en framgångsrik förädling och odling av angelonia har den idag en ljus framtid på blomstermarknaden framför sig.

Angelonia är släkt med lejongap, men skiljer sig från den genom att den har tunnare stjälkar. På samma sätt som lejongap, passar angelonia perfekt att använda som snittblomma eftersom den har en behaglig doft och ett långt vasliv.

Angelonians tillväxt och utveckling är bunden till varma temperaturer och även om den anses vara härdig i vissa delar av Amerika som t.ex. Florida, bör vi på våra nordliga breddgrader betrakta den som en sommarannuell.

Angelonians förfäder
Angelonians fyra ursprungliga arter härstammar från Central- och Latinamerika. Av dessa arter är det bara Angelonia angustifolia och Angelonia integerrima som används i den kommersiella odlingen idag. I Mexico och på Västindien odlas Angelonia angustifolia som en perenn.

Från början fanns angelonian i fyra olika former:

  1. En kompakt typ med glänsande blad och mörkblå blommor (såldes som "Blue Pacidic")

  2. En med silverglänsande bladverk och rosa blommor (såldes som Angelonia pandiana)

  3. En med silverglänsande bladverk och vita blommor (såldes som Angelonia alba)

  4. En blå- och vitrandig typ med silverglänsande bladverk (säljs än idag som "Hilo Beauty").

Det här var starka och bra plantor men de brottades med en del sjukdomsproblem och tillgängligheten var knapp. De gammaldags formerna av angelonia kan man fortfarande hitta men genom växtförädlingens genombrott och dess utrotning av sjukdomar hos Angelonia-släktet erbjuder marknaden oss idag än mer förstklassiga sorter mot tidigare.

Angelonia "AngelMist"
I slutet på 1990-talet introducerade företaget Ball Floraplant Angelonia-serien "AngelMist" (Angelonia angustifolia) som påminde om de gammaldags formerna men som visade sig innehålla plantor som var större, starkare, mer rikblommande, mer härdiga och framförallt fria från sjukdomar som virus. I Sverige används Angelonia "AngelMist" som en sommarblomma, men om du har ett uppvärmt och ljust växthus kan det gå att övervintra den där, men under vintern är det viktigt att minska ned på vattningen och gödningen.

Angelonia passar utmärkt i en samplantering i en större "utekruka" eller i en rabatt, där den trivs i en väldränerad jord och ett ljust läge (undvik dock gassande sol).

Se till så att angelonian aldrig blir för torr eller för blöt utan håll vattningen på en lagom nivå och under sommaren bör den få gödning en gång i veckan.

AngelMist-serien innehåller sorter som blommar med vita, rosa, blåvioletta eller vit- och purpurrandiga blommor. Klipp av blomställningar som helt har blommat över eller plocka bort enskilda överblommade blommor.

Angelonia angustifolia "Serena Lavender"
Angelonia-sorten "Serena Lavender" utgör ett guldkorn i Weibulls sommarblomssortiment och det som är utmärkande för den är dess förmåga att bilda välförgrenade och fylliga plantor tack vare det fantastiska växtsättet och att den har en enorm blomrikedom bestående av rosa, orkidéliknande blommor.

Angelonia angustifolia "Serena Lavender" passar på samma sätt som "AngelMist"-serien att plantera i varma skyddade lägen i rabatten eller i större krukor på balkong eller terrass.

Blomningen pågår under perioden juli till september. Angelonian är verkligen en värmeälskande växt som når en höjd på 25-30 cm. Många konsumenter tycker det är behändigt att köpa färdiga angeloniaplantor i växtbutikerna som bara är att plantera direkt när man kommer hem, medan andra vill lägga ned mer tid och dra upp sina egna angeloniaplantor.

Här kommer några råd på vägen till dig som nästa vår vill så dina egna angeloniaplantor:

*Så frön av angelonia i mars till april och använd dig av såjord.

*Tryck fröerna mot jorden och låt bli att täcka över dem med något eftersom de är ljusgroende.

*I en värme på 23ºC gror fröerna efter ca 7 dagar.

* Plantera om plantorna i krukor med blomjord, men se till så att risken för nattfrost är över innan du sätter ut dem på växtplatsen. I söder tidigast andra veckan i juni, i norr någon vecka senare (känslig för låg medeltemperatur i starten).

Sammantaget är angelonia en väldoftande, värmeälskande sommarannuell som är ganska anspråkslös när det gäller skötsel och som passar fantastiskt bra ihop med silverbladiga växter i samplanteringar i krukor. Glöm inte bort att den även har sin tjusning som snittblomma i vas!

Läs mer: Angelonia


Angelonia
Angelonia angustifolia


Angelonia
Angelmist Light Pink
Angelonia angustifolia
Foto: Blomsterfrämjandet
Weibull Trädgård AB

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB