Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Effektfull murgröna

Hedera helix

Ett enda danskt trädgårdsmästeri producerar ca 10 miljoner exemplar av murgröna om året. Just nu är den en het trend för den symboliserar naturen, enkelheten och ursprunget som så många av oss söker. Dessutom är den lättskött och passar perfekt i alla typer av dekorationer.

Vissa människor tycker att murgröna sprider tungsinne och är tråkigt mörkgrön med för dominerande blad och bara lämpar sig för att dölja arkitektoniska synder. Folk som har det på det viset med den oskyldiga växten uppmanas härmed att öppna upp ögonen för den stora skönhet som skapas när solen lyser in genom en murgrönas rankor och blad och bildar strålande, dansande spetsmönster av ljus.

Det är även mödan värt att titta närmare på själva växten. För murgröna, som har det officiella namnet Hedera, har utvecklats enormt de senaste tio åren. Numera finns den med blad som varierar från bedårande hjärtformer till tuffa stjärnformer med spetsar som kan vara långa eller korta, släta eller vågiga.

Grönt och varmt universum
- Den djupt mörkgröna varianten existerar fortfarande, men den ljusare, enfärgade och saftigt gröna är en av favoriterna i Skandinavien och Tyskland, berättar Henrik Bøg Madsen. Han och hans fru Pia är Europas näst största producent av murgröna, MultiGreen.dk A/S. Huvudparten produceras i närheten av Odense i Danmark på 37 000 m2 som är fördelade på sju växthus som är så enormt stora har företaget har investerat i cyklar, så att de 40 anställda kan ta sig runt snabbare dygnet runt. Företaget producerar 40 000 murgrönor om dagen, fördelade på 20 sorter, och säljer dem till både hela EU och åtskilliga andra länder runt om i världen.

Produktionen är i möjligaste mån biologisk och allt vatten och all gödning återanvänds.

Medan trädgårdsmästare Henrik Bøg Madsen visar oss runt i sitt gröna och alltid minst 20 grader varma universum berättar han att exempelvis sydeuropéer och britter har en förkärlek för murgröna med blad med en vitaktig färgteckning som kan användas både inomhus och utomhus. I gengäld låter nordeuropéerna gärna arterna med gul marmorering klättra uppför gula tegelväggarna för att både piffa upp och skapa färgharmoni.

Trend: fördjupning och natur
Just detaljerna - de lätt utsuddade teckningarna och fina linjerna i ett blad, dess vackra och enkla form eller bladskaftets färgspel - medverkar till att murgrönan kommer ännu högre upp på popularitetsskalan nuförtiden. Det ökande intresset beror bland annat på att stadsborna vill ha mer än bara snabba upplevelser, blinkande reklam och betong.

Konsumenterna söker avkopplande fördjupning i bland annat ursprunget och växternas poesi. Tendensen märks bland annat genom ett större intresse för blad och rötter, vilket även ses på exempelvis möbel- och klänningstyger. Traditionell, enkel fauna i nya sammanhang är också en stor hit och grönt mot en ljus bakgrund är verkligen inne just nu.

Murgröna behöver inte pråla med skarpa kulörer. Den har inga nycker, vare sig när det gäller skötsel eller stil. Därför är den perfekt om man vill leka med kreativa uttryck. Med hjälp av beskärning och ståltråd kan man forma den som man vill.

Och bara genom att ställa den i en annan ytterkruka kan man ändra dess uttryck totalt. Ställ den i en ytterkruka av matt zink eller rustik rotting, så blir den otämjd. Placera den i en kruka eller konservburk som du har högglanslackerat i en knallfärg, så blir den trendig. Ställ den i sandblästrat glas, så sänder den signaler om poesi medan en ytterkruka av koppar eller mässing ger växten en extra antydan av värme och elegans.

Prydnad som rensar luften
Redan för flera år sedan började blomsterdekoratörer använda Hedera i brudbuketter, uppsättningar och bordsdekorationer för att ge dem fyllighet, längd och elegans. Det är en trend vi kommer att se mer av. Murgröna är perfekt att lägga som långa banor på bordet eller linda den runt en hoprullad servett eller en ljusstake. Det är en billig och effektfull dekoration som passar alla stilar och vid alla tillfällen.

Murgrönans nyvunna popularitet märks även i trädgårdar och parker, där den snabbväxande växten placeras intill ett flätat staket eller metallstängsel. På några få månader kan den skapa gröna omgivningar och komma upp i en höjd som det tar flera år för en häck att uppnå.

För folk som älskar att ha något grönt i trädgården, men inte orkar rensa ogräs har Henrik Bøg Madsen det här tipset: Lägg ut plast, skär kryss i plasten med jämna mellanrum och plantera murgröna i hålen. På kort tid breder växterna ut sig, så att underlaget inte längre syns och vips så har man en täckande grön matta utan ogräs.

Trädgårdsmästaren avslutar genom att uppmana folk att förbättra inomhusklimatet genom att ställa in en Hedera i vardagsrummet. En undersökning från American College of Allergy, Asthma and Immunology visar att växten kan eliminera nästan 80 procent av alla mögelsporer på tolv timmar. Uppenbarligen suger växten i sig sporerna och lagrar dem i sina rötter.

Hedera helix

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB