Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Murgröna

Namn: Murgröna (Hedera helix)

Familj: Araliaceae, araliaväxter.

Ursprung: Asien, Nordafrika, Europa, även Sverige.

Beskrivning: Hedera – det romerska namnet för murgröna
helix – vriden, spiral

Bakgrund: Murgrönan är en slingerväxt som både kan krypa och klättra. Växten finns tillgänglig i handeln under hela året.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Egenskaper: Murgrönans luftrenande egenskaper består i att den reducerar halten av formaldehyd i luften. Den har också en relativt hög avdunstningsgrad, vilket bidrar till att den höjer luftfuktigheten. Dock är växten giftig vid förtäring.

Placering: Växten trivs bäst i ljus till halvskugga, stark sol bör undvikas. De brokbladiga sorterna behöver dock mer sol än de grönbladiga. 18 – 20°C är en bra temperatur under vår – höst. Vintertid vill den helst stå svalare, ner mot 10°C. Murgrönan planteras i ampel, vid stöd eller spaljé.

Sorter: 'Anne-Marie' och 'Aureo-variegata' är två vanliga murgrönssorter. 'Shamrock' har gröna, djupt flikiga blad, 'Erecta' eller 'Stricta' är upprättväxande och har små, gröna, flikiga blad.

Skötsel: Jorden ska hållas jämnt fuktig med rumstempererat vatten och bör inte torka ut. Krukväxtnäring ges en gång i veckan under perioden vår – höst. Växten trivs i de flesta miljöer men det får inte vara för varmt. Exemplar som placeras för varm och torrt eller i drag angrips lättare av kvalster, trips, sköldlöss och spinn. Sorter med ljusa blad placeras ljusare än sådana med mörka blad. Växter som under vintertid står i rumstemperatur bör duschas ofta.

Användning: Murgrönan är vanlig som krukväxt, men den är också vacker som snittgrönt i blomsterarrangemang. Murgrönans växtsätt gör att den kan planteras i ampel eller lindas runt exempelvis en spiral eller båge.

Kuriosa: Murgröna växer vild i Sverige i trakter med milt vinterklimat och är Gotlands landskapsblomma.


Murgröna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB