Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Murgröna

Namn: Murgröna (Hedera helix)

Familj: Araliaceae, araliaväxter.

Ursprung: Asien, Nordafrika, Europa, även Sverige.

Beskrivning: Hedera – det romerska namnet för murgröna
helix – vriden, spiral

Bakgrund: Murgrönan är en slingerväxt som både kan krypa och klättra. Växten finns tillgänglig i handeln under hela året.

Egenskaper: Murgrönans luftrenande egenskaper består i att den reducerar halten av formaldehyd i luften. Den har också en relativt hög avdunstningsgrad, vilket bidrar till att den höjer luftfuktigheten. Dock är växten giftig vid förtäring.

Placering: Växten trivs bäst i ljus till halvskugga, stark sol bör undvikas. De brokbladiga sorterna behöver dock mer sol än de grönbladiga. 18 – 20°C är en bra temperatur under vår – höst. Vintertid vill den helst stå svalare, ner mot 10°C. Murgrönan planteras i ampel, vid stöd eller spaljé.

Sorter: 'Anne-Marie' och 'Aureo-variegata' är två vanliga murgrönssorter. 'Shamrock' har gröna, djupt flikiga blad, 'Erecta' eller 'Stricta' är upprättväxande och har små, gröna, flikiga blad.

Skötsel: Jorden ska hållas jämnt fuktig med rumstempererat vatten och bör inte torka ut. Krukväxtnäring ges en gång i veckan under perioden vår – höst. Växten trivs i de flesta miljöer men det får inte vara för varmt. Exemplar som placeras för varm och torrt eller i drag angrips lättare av kvalster, trips, sköldlöss och spinn. Sorter med ljusa blad placeras ljusare än sådana med mörka blad. Växter som under vintertid står i rumstemperatur bör duschas ofta.

Användning: Murgrönan är vanlig som krukväxt, men den är också vacker som snittgrönt i blomsterarrangemang. Murgrönans växtsätt gör att den kan planteras i ampel eller lindas runt exempelvis en spiral eller båge.

Kuriosa: Murgröna växer vild i Sverige i trakter med milt vinterklimat och är Gotlands landskapsblomma.


Murgröna

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB