Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dödskyssen

Förra veckan slog den till - första nattfrosten! Dödskyssen, i alla fall för squashen och blomsterbönorna. Vi hade frost varenda natt fem dagar i streck, och som kallast blev det -5 grader.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten

Torsdagen den 14 september 2000

Det kom som en överraskning som vanligt - jag är aldrig förberedd. Men i år var det faktiskt ovanligt, onödigt tidigt! Har ni haft frost ännu?

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Som tur var började det litet försiktigt, med bara en minusgrad den första frostnatten. Så jag fick en chands att plocka in det mest akuta. Det mest akuta tyckte jag var vintersquashen, mina kära "Gold Nugget" som växt i varmbänkarna. När jag hade forcerat bladmassorna som formligen vällde ut ur bänkarna hittade jag bara tre stycken squashar som var större än golfbollar. En av de tre var inte heller riktigt mogen tyckte jag, men de två övriga hade börjat få en orange ton och rätt hårt skal. De ligger nu och torkar och ser dekorativa ut i en skål ovanpå TVn - jag har ingen aning om hur jag ska tillaga dem. Men det löser sig nog.

Sommarsquashen räddade jag också undan frosten. Den går ju inte direkt att lagra i en skål ovanpå TVn halva vintern, så jag var tvungen att hitta på något med den rätt omgående. Jag lyckades övertala min käre make att använda en del i en kycklinggryta, men sedan var det dags att bli kreativ. Som tur var hade jag ett häfte med recept från Runåbergs, och där hittade jag: chokladkaka med squash. Bästa ursäkt jag sett att äta chokladkaka! För när den rivna squashen blandats ihop med blockchoklad, smör, olja, socker, grädde, nötter och allt möjligt annat var det inte direkt hälsokost... men gott!

Det mesta klarade sig i alla fall bra igenom frostnätterna. Palsternackorna blev bara sötare och godare. De håller förresten på att växa sig till monstruös storlek. Blasten är ungefär en meter hög, och själva "nackorna" är grova som en handled och 3dm långa. Fråga mig inte varför. Men jag ska i alla fall höstså palsternackor i år igen, för jag misstänker att det har med saken att göra. En tidig start kan aldrig vara fel! Om det nu inte är en tidig start på höstfrosten alltså...


Vintersquash "Gold Nugget".

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB