Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Det är bara att konstatera

Allt blir inte som man tänkt sig i trädgårdsvärlden. Inte för att det innebär någon katastrof av mått på något sätt, det finns nog annat som får ens gröna bekymmer att blekna i jämförelse, men nu ska vi inte snacka världsproblem.

Av Elsa Rensfeldt Larsson, Luleå/Norrbotten.

Det är skönt att njuta av friden och semesterlivet hemma i ankdammen. Vi här i norr har haft en supersommar, med 25-29 grader under ett par veckor och mer utlovas. Om man får tro vädergudarna på SMHI.

Men som sagt visst finns det detaljer som inte blev som det var uträknat. Ta min favoritblomma zinnian till exempel! Alltmedan snön vräkte ned i mars/ april stod jag där i mitt källarutrymme och petade förväntansfullt ned många av dessa för mig viktiga frön i bytta efter bytta. Rött, gult, rosa, jag fröjdade mig riktigt över den kommande upplevelsen av slutresultatet. Och vad händer, när man står där inför sitt lilla sommarland och plötsligt har ett förvånande facit i handen. Jodå alla plantor har tagit sig och är välväxta och blommorna fint utslagna, men gröna! Allihopa! Får man bryta ihop aldrig så lite och vattna blombänken med en bitter tår? Det kan inte hjälpas, jag kan bara reagera med en barnslig ryggmärgsreflex, jag känner mig lurad. Och många minuter har gått åt att analysera vådan. Kan det vara så att i den påse med mixade frön som jag använt kan ha hamnat bara gröna zinnior. Är det möjligt?

Nåja jag har inte hämtat trimmern och jämnat det hela med marken, jag har vant mig nu och tänkt ut nya bukettkombinationer med de gröna. Det är som med den svenska politiken, if you can´t beat them-join them! Det får bli en grön koalition i år.

I en annan rabatt har en praktfull lilja förvånat. Även den något av ett misstag. Sambeställningen av liljor med kamraten ledde till att vi när godset fördelades råkade ta varandras knölar. Men strunt samma - den varmt röda lyser grant i sommarnätterna. Vem orkar byta det som rotat sig och växt till?

Långt tillbaka i tidiga tonåren har jag ett minne av min trädgårdsintresserade mamma som kom på att hon skulle fylla en lång fin rabatt med röda och gula rosor. De skulle sättas varannan gul och varannan röd. På handelsträdgården valde vi noga och höll nogsamt reda på färgerna . Planterade med uppmärksamhet och utbrast i samstämmig förvåning den dag då skönheterna blommade, ty de var alla röda!

Men visst finns det positiva saker att berätta. Mina blomkålsplantor har levererat stora fina huven hela sommaren. Det första var klart i mitten av juli! Rekordtidigt för våra zoner känns det som. Goda var de också. Och en god fortsättning på vår intensiva trädgårdssommar tillönskas ni av..

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB