Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hydrangena macrophylla

Hydrangena macrophylla. Härligt namn! Läcker blomma! Strunt samma att det kanske ännu finns en liten antydan till tantstämpel på den. Gör mig inget, titta på pelargonen! I dag en firad självklarhet för alla åldrar. Så hortensian med sina svällande lyxiga blomkorgar och estetiskt tilltalande utformning kan jag tänka mig kommer att accepteras på samma sätt.

Jag minns för länge sedan då jag som liten parvel hälsade på en gammal tant i hennes lilla hus på landet. Blomprakten förr, i Norrbotten, på vischan, var inte överdådig vare sig ute eller inne. Men då föll mina barnaögon på en vidunderlig krukväxt som stod i den kyliga salen, mitt på finbordet. Hade ett UFO landat där skulle nog inte min hänförelse varit större. Då för flera decennier sedan hade jag ingen som helst pejl på vad den vackert blå jättestora blomman hette. I dag förstår jag att det var en hortensia. Något liknande hade jag aldrig skådat.

Kanske är det därför hjärtat klappar lite extra för denna blomma. Märkligt nog så köpte jag min allra första av denna sort så sent som i fjol, en vit variant. Att jag inte haft sorten förr beror nog på att den kräver ganska rejält med armbågsutrymme på fönsterbrädorna, ett utrymme jag inte riktigt har. För hortensian känns som en primadonna som man inte ska stå för tätt inpå. Att den går bra att plantera ut och att den har fina släktingar som även trivs här långt i norr är också spännande.

Det är lustigt hur tidiga blombekantskaper kan skvalpa omkring och poppa upp i sinnet. I mitt föräldrahem fanns alltid ringblomman i rabatten, vitpytta och anemon likaså. Jag älskade att klippa buketter och ge bort, det var så självklart...

I dag när jag ska fundera ut hur och om jag ska förvalta trädgårdsarvet finns samma växter med i planeringen. Kanske inte lika framträdande och dominerande, men de hör liksom till.

De vilda blommorna har också sin särskilda plats i minnet bland barndomens blommor, styvmorsviolen lyser allra klarast, en av mina absoluta favoriter bland växter. Rödbläran, prästkragen, blåklockan, förgätmigejen likaså.

Tror förresten att man kan "önska" sig dessa så att de kommer och växer där man vill ha dom, jodå hör bara:

I stan där vi boende har små land bredvid varandra önskade jag mig en gång att jag skulle få in vild förgätmigej. Och vips sommaren efter så fanns den där, överallt bland mina perenner, som ett blått flor. Ja det är faktiskt alldeles sant! Och den växte enbart på min lilla odlingslott, förklara det ni!

Min pappa, i sin tur, älskar blåklockan. I en lång slänt nedanför barndomshemmet brukade det komma alla möjliga vilda blommor. Det blev en välskött äng som fick växa upp och slås med lie varje år. De sista åren föräldrarna bodde i huset så blev det en formlig explosion av just blåklockor med enstaka lysande rödbläror i. Klockorna växte så koncentrerat just i denna slänt att det på lite håll såg ut som att man hade slängt ut himmelsblåa mattor!

Märkligt, eller hur? Och överallt i det mäktigt blå små svartgula prickar, humlor, humlor och åter humlor! Hela konstverket var under några säsonger som en sista vänlig bonus till den som måste lämna och flytta vidare.

I övrigt så räknar jag mest pinnarna tills våren sätter in på allvar. Sätta frön, beställa tapeter (blommiga förstås) till mitt nya sommarhem, och diverse familjelogistik. Ja, ja... nog ska jag få tiden att gå!

Elsa Rensfeldt Larsson
Luleå/Norrbotten


Hortensia macrophylla


Förgätmigej och gullviva


C. rotundifolia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB