Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

December månads trädgårdstips

Mossa i gräsmattan!

Hjärtan i gräset!

Ska det bli en vit eller en grön jul. I stora delar av södra Sverige har snön smält bort och den gröna mossan i gräsmattorna blir synlig igen. För många är denna syn obehaglig, kanske är det därför vi vill ha en vit jul för att slippa påminnas om det arbete som kommer i vår då nya försök att utrota den förhatliga mossan ska göras.

Men lugn. Bli vän med mossan. Många tror att gräset är dött när mossan täcker gräset. Så är det inte. Gräset bidar sin tid i skydd av mossan. Det är nämligen så att när temperaturen i marken sjunker under 10 grader slutar gräset att växa. Mossan däremot har sin bästa tid under den fuktiga hösten och växer nästan ner till 0-punkten. Om man då klippt gräset kort kommer mossan att täcka grässtubben och det kan tyckas som om gräset var dött.

När våren kommer och marken värms upp kommer gräset att börja växa och täcker snart mossan. När man klipper första gången klipps även mossan bort och andelen mossa i gräsmattan under den varma delen av året blir beroende av ljus, vatten och växtnäring.

Ljuset först. Under träd och vid norrgavlar av hus är det nästan omöjligt att hålla mossan i schack och lyckas man så blir det ändå ingen gräs eftersom det är för skuggigt. Jämför marktäckningen i en skuggig barrskog.

Om ljuset är OK så hänger det på vatten och framför allt på växtnäring. Om man gödslar gräsmattan får man hur mycket gräs som helst och får klippa ofta.

På bilden kan man se hjärtan med grönare färg. Där har vi gödslat med urin. Det är vårt sätt att ta vara på den värdefulla urinen. 1 liter per kvadratmeter + minst fem liter vatten verkar vara en optimal giva. Men det kan behövas två behandlingar per år, den första innan gräset börjar växa och den andra efter midsommar. Även på hösten fram till 1 november kan man gödsla för att ge gräset kraft inför vintern.

Gräsklippet är ett av de bästa gödselmedel som finns för trädgårdssängar och rabatter. Använd inte urin direkt på grönsaker efter som det är mycket snabbverkande. Det chockar växterna och sätter ner kvaliteten.

Kanske tycker någon att det luktar illa av urin. Det gör rådjuren också. När man gödslar en gräsmatta på våren blir det bara för mycket för rådjuren. De flyr fältet för en tid. Sedan kan man underhålla skyddet genom att sätta ut oasisbitar som är indränkta med en blandning av 1 kg blodmjöl, 2 dl konc. ammoniak och tio liter vatten.

Så gläds åt rådjuren på den mossiga mattan nu i vår och i vinter och markera sedan revir med urin i vår. Man kan bekämpa mossan med mossdöd men då blir mossan svart och ful. Kalk har mycket liten effekt och mossrivaren gör varken till eller från. Gräsklipparen håller nere mossan om gräsmattan är välgödslad. Man kan använda kalksalpeter också (om man inte tror på ekologisk odling) men gödsla då när det är torrt och soligt och kasta gödseln långt framför dig. Då har du större chans att det blir jämnt och det blir inga bruna brännfläckar. Prova med urin och klipp ut ett hjärta i plast så får du en vackert mönstrad gräsmatta.

Detta och många andra tips om ekologisk odling står att läsa i vår bok Odla ekologiskt - i samspel med naturen. ICA bokförlag. Du beställer den enklast på nätet men den finns också i bokhandeln.


Foto: Göran Lindeberg

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB