Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

De kalla färgtonerna som värmer hjärtat

Vårens hem skiner i metallicglans och krom. Det drar åt kalla färgnyanser med den gula trenden som undantag. Gränserna mellan golv, väggar och tak suddas ut och målas i överraskande kombinationer. Mörka golv, gärna målade, där färgen även följer med en bit upp på väggen är något för den modiga att pröva. Mönster, grova strukturer och glänsande texturer blandas på lekfulla sätt. En accentmöbel i en starkt högblank kulör väcker uppmärksamhet och kan spetsa en grå och trist miljö.

Panelgardiner med lager-på-lager-effekter, där alla har en speciell karaktär men med en färgenhetlighet som drar samman helheten, kommer stort. Mer draperingar, lyxiga kuddar och blanka tyger, en del med orientalisk känsla kommer också. Blanda stilar på oväntade sätt och med humor.

Lyckliga Lotta
En växt som är läcker att förstärka de starkt högblanka accentfärgerna med är Impatiens Nya Guinea som på svenska heter Lyckliga Lotta. Namnet Impatiens betyder känslig eller otålig och syftar inte på själva växtens karaktär utan snarare på frökapseln, som vid beröring sprätter iväg sina frön. Lyckliga Lottan finns i ett härligt spektra av nyanser från vitt till mörkaste purpur.

Blanda gärna flera nyanser i en större kruka och sätt som en solitär accentfärg eller i kombination med en annan färgstark möbel. Utomhus är den underbar i skuggiga partier. Jag kommer speciellt ihåg att jag lade märke till dem i prunkande trädgårdar från min tid i Kalifornien. Där växte Lyckliga Lottan som frodiga buskar under Fjärilsbuskar och barrträd. De lyste upp de skuggiga partierna efter ett härligt sommarregn med klara färger som böljande mattor.

Lyckliga Lottan blommar från tidig vår och fram till första frosten. Det är en blommande krukväxt för användning inomhus eller utomhus. Den trivs i kruka men även i rabatten.

Pensé
Plantera penséerna i krukor och placera dem i blickfånget inifrån bostaden. Höj gärna upp dem en bit från marken. Blandar du lika mycket blått och gult i krukan blir effekten rörig och oharmonisk. Ta hellre rikligt av en kulör och blanda i några enstaka klickar av en närliggande nyans så får du ett både harmoniskt och färgglatt uttryck.

I vår ser jag att trenden ligger i låga arrangemang med fokus på en variation i ytor. Kombinera så småningom gärna med andra låga växter, grenar, glas och vackra stenar. En fördel är att använda låga och vida krukor.

Påminnelse!
En nyhet är den storblommiga penségruppen vid namn Matrix. Inom Matrixgruppen finns en variation av attraktiva färger med stort prydnadsvärde.

Sortgruppen Matrix har ett harmoniskt växtsätt och bildar snabbt en fin rosettformad planta med grönt och friskt bladverk. En frisk och vital planta ger de allra bästa förutsättningarna för en långvarig blomning så att vi kan njuta länge.

Två andra sorter som är tilltalande i färgställningen är Angel - Amber Kiss och Ultima - Radiance Deep Blue. Alla tre helt unika på sitt eget sätt.

Violer förekommer ofta i odling, framförallt odlas mer eller mindre brokiga hybrider vilka kallas penséer (V. x wittrockiana).

Viola - från latinet viol som betyder viol eller violett färg
wittrockiana - efter svenske botanisten Veit Brecher Wittrock (1839 – 1913).

Läs mer:
Lyckliga Lotta och Pensé
Så sköter du växterna


Sammetsröd Lyckliga Lotta


Vit Lyckliga Lotta


Lyckliga Lotta på blått galler


Angel Amber Kiss


Ultima Radiance Deep Blue
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems


Matrix Blue Frost


Matrix Morpheus
Foto: Blomsterfrämjandet
Weibulls


Gula penséer i flätad pilkorg
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB