Dags att safta fläder!
Nu doftar det över nejden av fläderblommor. Barnasinnet vaknar och likaså längtan efter kall fläderblomssaft på mormors trappa. Här kommer ett enkelt recept till alla som vill hälla sommaren på flaska!
Fläderblomssaft
Ca 30 st fläderblomsklasar, skaka noga bort rapsbaggar mm 3 stora citroner 1,5 liter vatten 1, 5 kg strösocker
50 g citronsyra
#Gör så här#
- Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke
- Tvätta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner citronskivorna tillsammans med fläderblommorna i bunken
- Koka upp vattnet, rör ner socker och citronsyra
- Häll vätskan över fläderblommor och citronskivor
- Täck med lock, låt saften stå i 3 dagar.
- Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
- Förvara i kyl eller frys in, kanske i isbitslådan för lagom stora safttärningar