Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Dags att inreda bästa sommarrummet

Låt balkong eller uteplats bli en grönskande och blommande oas. Den kan bli ditt eget semesterparadis, eller ett perfekt rum för avkoppling och fest. Personliga balkonger är roligast och trivsammast. Samla dina favoritväxter omkring dig, komplettera med lyktor och bekväma sittplatser.

Från Blomsterfrämjandet

Utbudet av växter för balkong och trädgård är bredare än någonsin. Du har därför strålande möjligheter att hitta såväl gamla favoriter som nya, spännande utmaningar i butikerna. Välj växter du gillar och som passar in i den stil du vill ha i ditt sommarrum. Fundera också på hur mycket tid du har lust att lägga på att pyssla med växterna och hur mycket du tänker vara hemma i sommar. Fast med en riktigt härlig balkong kanske du inte vill resa bort…

Blommor, bär, buskar…
Vill du ha en riktigt prunkande uteplats ska du satsa på sommarblommor i mängd. De växer i allmänhet med en faslig fart och blommar oavbrutet tills frosten tar dem. Ingenting kan vara mera tacksamt!

Men lås dig inte vid enbart de typiska balkongväxterna. Många krukväxter flyttar med glädje ut i friska luften på sommaren. Inte minst växter som trivs i medelhavsklimat, t ex citrusträd, nerium, myrten, hibiskus och blyblomma. Men även växter som murgrönor, kaktusar, hängsparris, våreld, rosengeranium och pelargoner är utmärkta balkongväxter.

Bland perennerna hittar du många skönheter som går utmärkt att odla i kruka. Funkior, kärleksört, malört av olika slag, rödbladig alunrot, lavendel och andra växter med vackra bladverk är snygga hela balkongsäsongen, även när de inte blommar.

Att låta klätterväxter klä in balkongens väggar betyder mycket för helhetsintrycket. De kan vara ettåriga som svartöga, klockranka eller blomman för dagen, eller fleråriga som klematis, kaprifol eller klättervildvin. Låt dem klättra på spaljéer, nät eller uppspända trådar.

Vill du ha något lättskött kan du satsa på kontrasterna vattenväxter och suckulenter.

Stora växter som buskar och småvuxna träd gör balkongen riktigt frodig och lummig. De går utmärkt att odla i tunnor eller andra stora kärl. Men det kan vara på sin plats att ta reda på vilken belastning balkongen tål innan du satsar på riktigt stora växter och jordvolymer.

Klängväxter på balkongens väggar förvandlar den till ett grönt rum mitt i stan. Med frodiga, blommande växter dessutom blir den en riktig oas.

Tänk också på att växter i kärl har en begränsad mängd jord till sitt förfogande, även om det är stora krukor som gäller. Vattna och gödsla regelbundet. Använd långtidsverkande gödsel eller flytande krukväxtnäring.

Lummiga balkonger åt alla!
För din inspiration har vi gjort växtförslag till tre olika balkonger. Kanske passar något förslag dig som handsken. Annars är det bara att plocka godbitarna, blanda hejdlöst och krydda friskt med egna idéer.

En balkong för alla sinnen.
Det här är en balkong med mycket doft och smak. Fjärilar och bin dras till växterna och sätter extra piff på tillvaron.

För doft och fägring finns här stora krukor med hög vitblommande narcisstobak, violett grekisk lövkoja, vit och violett sommarflox, violett heliotrop samt vit och violett strandkrassing.

I ett hörn står en praktfull bergbambu av klonen 'Simba' som bara blir 1-2 m hög. Den är vackert ljusgrön året om, och så rasslar det så skönt när vinden tar fatt i stammarna. Ett behagligt och avkopplande ljud!

På väggarna klättrar massor av doftande luktärt. Närmast vilstolen står en ståtlig änglatrumpet som bjuder på ljuvlig doft.

I balkonglådorna på räcket samsas smultron med kryddväxter som gräslök, persilja och timjan. Rosmarin och basilika finns i kruka på golvet.

Där finns också tomaterna utmed den varmaste väggen. Potatis odlas i hink, bara för att man någon enstaka gång ska få njuta av att gräva upp och smaka egenodlad färskpotatis.

Dessutom finns här ett fågelbad, både för fåglarnas och vattenblänkets skull.

Den lättskötta balkongen
- kontrasternas balkong.
Det mest lättskötta man kan tänka sig är vattenväxter och ”motsatsen”, dvs. suckulenter, tjockbladiga växter, som tål perioder av torka.

Den här balkongen kan du utan vidare lämna några veckor om du vill åka på semester, förutsatt att vattenväxternas odlingskärl är fulla när du far och suckulenterna är placerade i skuggan.

På balkongens bord står en spiraltåg nersänkt i ett glaskärl med vatten. Den har läckra spiralformade blad som kontrasterar fint mot ett robust paradisträd strax intill.

I krukor och tråg på golvet, och även i väggamplar, trivs torktåliga suckulenter.

Vackra arrangemang är skapade med olika former av taklök, agave, aloe och fetknopp.

På balkongens skuggiga sida trivs parasollsäv och kallor, ett par av de fåtal krukväxter som tål att stå i vatten.

I vattenfyllda zinkbaljor, krukor och tunnor växer vattenväxter av skilda slag. En svagväxande näckros har fått balkongens soligaste plats, det kan t ex vara den röda 'Perrys Baby Red' eller den lilla klargula 'Helvola'.

Andra vattenväxter som passar är glansiris, zebrasäv och tätbladigt kaveldun. De planteras var för sig i korg med särskild jordblandning för vattenväxter.

Flytväxter som musselblomma och vattenhyacint behöver inte planteras alls. Deras kraftiga rotsystem får hänga fritt i vattnet.

Kvällstid får växtligheten en extra dimension när den lyses upp av några klotlampor som flyter på vattnet i de olika kärlen.

Balkong med medelhavskänsla
Här är det rejäla exemplar av exotiska växter som gäller. De är planterade i eleganta krukor och placerade i smakfulla grupper.

På väggarnas spaljéer klättrar passionsblomma. En formklippt buxbom står på parad vid dörren.

I övrigt finns här praktfulla citrusträd, olivträd och lager i stora krukor. De är grupperade runt solstolen där man kan ligga och drömma sig bort.

Väggarna pryds av bougainvillea med klasar av blommor. På balkongen finns också Afrikas blå lilja, kannor och massor av rikblommande hibiskus.

Från rejäla lådor på balkongräcket väller praktfulla Cascade-pelargoner.


Klängväxter på balkongens väggar förvandlar den till ett grönt rum mitt i stan. Med frodiga, blommande växter dessutom blir den en riktig oas.


På en rymlig balkong kan odlarglädjen få fullt utlopp. Tänk bara på att små krukor får passas ofta med vatten och näring när solen ligger på. Det är lättare att få växterna att trivas, och smidigare, med stora kärl.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB