Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blommande rum

Svenskt Tenn 2004

Blommande rum
I år fyller Svenskt Tenn 80 år och detta firas med en utställning skapad till grundaren Estrid Ericssons ära.

Vi bjuds in i ett hem skapat i enlighet med Estrids filosofi, men på ett nutida sätt.

I fokus för utställningen står Estrids förkärlek för blommor på det dukade bordet och i inredningen.

Vi bjuds att delta i en dag i Estrids liv med en vandring genom hemmet från tidig frukost till sen kväll. Utställningen pågår till och med den 13 juni 2004.

Estrid Ericsson var en kvinna som var långt före sin tid; med sin övertygade känsla för såväl detaljer som helheter förstod hon tidigt behovet av blommor i inredningen. För henne var blommornas plats i inredningen given, men de fick gärna användas på ett överraskande sätt.

I utställningen har Estrids tankar om det naturliga och okonstlade fått stå som grund för arrangemangen och för växternas användning.

Växter från trädgård och skog tillsammans med de traditionellt sett ädlare köpta blommorna skapar spännande möten som förstärker rummens karaktär.

Blommorna är en del av möblemanget och inredningen; en rekvisita, ett fyrverkeri som snabbt ställs på plats och som snabbt falnar.

Nyttjandet av blommor skapar liv i inredningen, växter som lever och dör gör att det ständigt är något som sker i rummet. I enlighet med Estrids idéer ser arrangemangen naturliga, inte arrangerade ut. Stilleben skapas på olika ställen i rummen genom en kombination av döda ting och levande blommor.

Snittblommorna och krukväxterna i utställningen används efter mottot ”Ett ordnat och organiserat kaos”.

Blommor i inredningen
Blommor behövs för att göra ett hem hemtrevligt. Förutom att de skapar trivsel, gör de oss lugna och ökar såväl inlärningsförmågan som prestationskapaciteten.

Krukväxter renar dessutom luften och höjer luftfuktigheten. Att växterna har en mätbar positiv effekt på människor och deras miljö visade forskare på NASA när de 1980 upptäckte att rumsväxter i slutna system minskar halten av flyktiga organiska ämnen i luften.

Ämnen såsom formaldehyd, det vanligaste toxinet i inomhusluft, bensen och trikloretylen absorberas av växterna via bladen och förs vidare ner till mikrober vid växtens rötter, mikroberna i sin tur bryter ned toxinerna.

Hälsoproblem kopplade till formaldehyd som är väldokumenterade är ögon-, näs- och halsirritation.

Ett vanligt problem inomhus är den torra luften som kan ge oss irritation i hud, slemhinnor och andningsvägar. Då är det speciellt bra med växter som dricker mycket vatten, dessa ökar nämligen luftfuktigheten inomhus, ca 90 % av det vatten vi ger till växten transpireras.

I en tid då vi tvingas att prioritera mellan olika aktiviteter hamnar inte alltid skötseln av blommorna i hemmet högst på prioriteringslistan. Vi byter hellre ut blommorna när de har förlorat sin fräschör. I gengäld får vi variation i blomsterprakten och liv i inredningen. Att vi dessutom möblerar om allt oftare i våra hem gör att vi gärna byter växter för att förändra atmosfären i rummet.

Färggranna snittblommor eller sobra krukväxter, eller varför inte en kombination?

Byt ut några blommor i hemmet och du har förändrat hela rummets karaktär.

Idag finns ett ökande sug efter nyheter, udda växter och blommande krukväxter som doftar eller har en annorlunda, mer spektakulär form på blomman. Både snittblommor och krukväxter ska gärna vara lite mer udda och annorlunda. Men att använda gamla godingar i nya sammanhang och på nya sätt är också helt rätt. En tanke helt i enlighet med Estrid Ericssons filosofi.


Det behöver inte vara avancerat för att vara vackert, här några kvistar med löjtnantshjärta i en enkel glasvas.


Ett lågt arrangemang gör att man kan samtala ostört även över bordet. Detta arrangemang består av nåldyna, klänglilja och gräs.


Vackert arrangemang i blått av Scilla, toppklocka och gräs i två färger.


En ampel med murgröna gör fönsternischen mer ombonad.


Kalanchoe 'Magic Bells' heter den här häftiga växten.


Formklippt myrten i läcker kruka.


Ett traditionellt arrangemang med ros, nejlika och sparris.


Ett pampigt arrangemang med olvon, liljor, rams och lotus i skön grön vas.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB