Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Cyklamen i sensommarkrukan

I augusti dyker de upp i butikerna i vackra kulörer och med sina charmiga nickande blommor. Cyklamen, Cyclamen persicum, är en favorit att njuta av när kvällarna blir mörkare och dagarna svalare. Fungerar lika bra som krukväxt inne som till utplanteringsväxt på sensommaren och hösten.

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Cyklamen har ett vackert bladverk, med grå mönstring på de gröna bladen. Det finns blommor i många olika nyanser av vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur samt tvåfärgade och fransade. Det finns storblommiga och småblommiga, så kallade minicyklamen.

Säsongen för cyklamen sträcker sig från augusti fram till jul. I en tid när dagarna blir kortare är det härligt att använda en växt som bjuder på ett sådant överflöd av färg som cyklamen gör. Cyklamen har rykte om sig att vara svårskött, men om man bara undviker att vattna den för mycket brukar den klara sig bra.

Lyckas med cyklamen!#

Vattna underifrån. Häll en skvätt på fatet eller i ytterkrukan så att plantan hålls lätt fuktig. Om du har din cyklamen utomhus kan du vattna på jorden i krukans kant. Cyklamen tycker om mjukt vatten, så vattna gärna med regnvatten. Vattna med svag näringslösning och undvik att vattna på knölen och bladen.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Placera din cyklamen ljust, men inte i direkt solljus. Växten vill ha det ganska svalt och gärna låga temperaturer på natten. Cyklamen trivs därför utmärkt på inglasade balkonger och uterum. Växten klarar temperaturer ned mot 0°C och repar sig även efter lätt frost. Den övervintrar dock inte utomhus. Normal rumstemperatur fungerar också, men då blommar den inte lika länge.

Ta bort vissna blommor och blad ända nere från knölen. Vissna stjälkar snurras ett par varv och dras upp med ett ryck.

Plantera gärna om din cyklamen i en lerkruka när du kommer hem från butiken, det minskar risken för övervattning eftersom jorden torkar snabbare i lerkrukor än i plastkrukor.

Cyklamen både ute och inne#

Cyklamen är en mångsidig växt. Eftersom den fungerar utmärkt både inomhus och utomhus finns det många sätt att använda den på. Här ger vi några tips:

• Plocka några cyklamenblommor och sätt i en vas. En liten grupp med låga vaser är fint. • Placera en cyklamen i favoritkrukan mitt på köksbordet istället för en blombukett. Du kan också sätta hela plantan i en glasvas med midja, till exempel i en hyacint- eller amaryllisvas. • Sätt cyklamen i en kruka utomhus, i uterummet eller på balkongen. Cyklamen är fina att samplantera med silverbladiga växter, murgröna, ljung, prydnadskål eller andra fina växter i säsong. Zink, betong, trä – välj din egen favoritkruka! • För doftens skull! Små minicyklamen doftar ljuvligt! • Klassisk växt för gravsmyckning. • Det är effektfullt att använda vita eller svarta stenar runt blomman för att ytterligare framhäva cyklamens form och färg.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB