Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Calandivans spännande historia

En trevlig present med en spännande historia är den vackert dubbelblommande Calandivan.

I en odling av vanlig kalanchoe, eller våreld, upptäcktes att en av plantorna hade missbildade knoppar och blomman slängdes. När blomman låg på komposten upptäcktes av en händelse att de missbildade knopparna öppnat sig och att blommorna var dubbla; en världsnyhet var född. Enskilda blommor som läggs att flyta i ett fat med vatten liknar små näckrosor och blir ett vackert blickfång på bordet.

Våreld/Höstglöd

Namn: Våreld/Höstglöd (Kalanchoë Blossfeldiana)

Familj: Crassulaceae, fetbladsväxter.

Ursprung: Madagaskar.

Färg: Olika nyanser av rosa, gul, orange, röd, vit, även tvåfärgade.

Beskrivning: Kalanchoë - fr. kinesiska kalan-koe, ett inhemskt kinesiskt namn på en art i släktet
Blossfeldiana - efter Robert Blossfeld, tysk fröhandlare verksam på 1900-talet som tog med sig frö 1931.

Bakgrund: Höstglöd är en fetbladsväxt som finns tillgänglig i handeln under hela året.

Egenskaper: Det här är en mycket lättskött och tålig växt, som kan lagra vatten i de tjocka bladen. Den är varken känslig för torr luft eller torr jord. Eftersom knopparna slår ut successivt har vårelden en lång blomningstid. Vanligtvis orsakar växten inte några besvär hos allergiker.

Placering: Ljus och solig placering ger den längsta blomningen. Normal rumstemperatur året om och något svalare under vintern, dock inte under 16°C, är vad vårelden föredrar.

Sorter: Kalanchoë x blossfeldiana har under senare år korsats med andra arter och sorter och idag odlas bara nya hybrider. Till mini-kalanchoe är det främst svagväxande sorter som används. Större blommor och tvåfärgade sorter eftersträvas vid förädling av nya sorter. Förädlingen sker idag främst i Danmark och Holland och nya sorter kommer fram varje år, vilket gör våreld till en ständigt spännande krukväxt. Calandivan är en mycket vacker och exklusiv sort som passar väl som present.

Skötsel: Vattna igenom rejält vid varje bevattningstillfälle och låt torka upp däremellan. En gång i månaden under vår och sommar ges krukväxtnäring. Växten är för det mesta mycket frisk.

Användning: Höstglöden är inte bara trevlig som solitär krukväxt, utan fungerar bra också i samplanteringar och kan dessutom planteras ut under sommaren. Det här är en typisk slit-och-släng-blomma och kastas alltså när den blommat över.

Kuriosa: Trots sin popularitet är höstglöden en relativt ung växt. Den kom till Europa så sent som för drygt 60 år sedan.


Våreld/Höstglöd
Foto: Mats Hallgren


Våreld/Höstglöd
Foto: Mats Hallgren

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB