Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bruna bladkanter

Det kommer många frågor till Sylvia Svensson gällande bruna bladkanter som omhuldade växter har drabbats av, något som kan bero på en hel radda orsaker.

Av Sylvia Svensson

En av de vanligaste frågorna till frågespalten här hos Odla.nu och mig är varför det på ens omhuldade växt uppstår bruna bladkanter. Jag benar ut de vanligaste orsakerna här.

Bruna bladkanter - stressad växt

När det är helt bruna blad på en växt kan det bero på många olika problem, men när bara kanterna på bladet bli bruna, brukar problemet vara att växten är stressad av någon anledning.

Nedan listar jag några av de vanligaste orsakerna till att växter drabbas av bruna bladkanter samt vad du kan göra för att hjälpa din växt:

Ljusbrist och värme Bruna kanter och hela blad uppstår ofta under vintern då växten står inne i ett alldeles för varmt rum, kanske i närheten av ett påslaget element. Luften är torr och varm och torkar ut bladen. Även brist på ljus vintertid brukar antingen få blad att falla eller bli bruna eller bleka.

Inte tillräckligt med vatten Den vanligaste orsaken till bruna kanter på bladen är dock att växten inte får tillräckligt med vatten. Det kan vara långa torra perioder utan regn om växten står ute, eller så har du helt enkelt glömt att vattna. Du bör då komplettera med manuell vattning med en riktig rotblöta, cirka 30 liter per kvadratmeter.

Alldeles för mycket vatten Orsaken kan också vara det omvända, växten får alldeles för mycket vatten! Är orsaken att växten "simmar" av allt regn, kan du skydda marken runt om med presenningar tills vädret blir torrare. Kolla även om dräneringen fungerar eller om växten kanske står i en lergrav med vatten. Om en krukväxt ”simmar” i sin ytterkruka av alltför frikostig vattning, ta ut växten ur krukan och ställ den på ett tjockt lager tidningar som suger upp överflödsvattnet.

Rötterna står för trångt Andra orsaker till bruna bladkanter kan vara att rötterna står för trångt eller inte kan nå ut till vattnet. Det senare händer ibland med växter som är planterade i tunga lerjordar som kan stoppa rötterna med hårda rotsnurror som följd. Plantera om plantan så att rötterna har mer utrymme att växa i ny, mer genomsläpplig jord. Öka också vattningen vid behov.

Jorden behåller inte vattnet Om det är utpräglad sandjord kan vattnet helt enkelt rinna igenom så fort att växten inte hinner få något. Detta kan orsaka bruna kanter på bladen. Förbättra sandjorden med organiskt material som lera, kompostjord och torv, de kommer att hålla kvar vattnet bättre. Öka frekvensen av vattning vid behov. Även byggskräp och stenhögar under jorden kan göra att vattnet rinner rakt igenom och växten lider av torka.

Skadade rötter Har du haft en rejäl översvämning eller om jorden runt plantan är för hårt packad, kan det blir rotskador så att det inte finns tillräckligt med levande rötter för att ta upp vatten. I så fall ska du försöka lösa problemet som orsakar rotskador. Du kan behöva beskära tillbaka plantan för att minska vattenbehovet medan rotsystemet återhämtar sig.

Ohyra på växten Du har väl kollat med lupp så att det inte finns ohyra på din växt? Om du hittar några, pröva först med såpspritlösning innan du tar till starkare grejer.

Hög salthalt i marken Ytterligare en orsak till bruna bladkanter är en hög salthalt i marken. Det kan vara naturligt, som att växtplatsen är nära havet och då finns det inte så mycket annat att göra än flytta på växten till ett mindre salt område, men även övergödning eller saltning av vägar i närheten kan orsaka skador. Du kan pröva att vattna mer under några veckor för att försöka skölja bort saltet.

Så här har du några saker att fundera på om dina växter får bruna bladkanter. Något av detta kan kanske stämma? Då bör du försöka lösa problemet och få plantan att må bättre.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB