Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Blickfång i höstmörkret

Nu börjar kvällarna bli mörka och dagsljuset är inte lika starkt - det är dags att göra höstfint i trädgården, på terrassen eller balkongen och andra smultronställen. Varför inte använda krukor, spannar och lyktor som står och skräpar i förråden och sätta härliga växter som till exempel hebe i dem istället?

Inspiration från Blomsterfrämjandet och Floradania

Det finns hur många växter som helst som kan utgöra blickfång i det annars gråa höstmörkret. Vintergrönt ihop med exempelvis spännande fröställningar kan bli ett välkommet och harmoniskt inslag som fångar intresset hos betraktaren, och den vackra heben är väl en så god kandidat som någon till att användas då.

Hebe trivs i alla lägen

Vi har valt att fokusera på Hebe, Hebe spp, som är mycket användbara och tåliga sorter till just sådana blickfång. De är perfekta till samplanteringar och passar fint med säsongens uteväxter som prydnadskål, ljung och cyklamen i vackra rosa-lila nyanser. Hebe är vackra gröna plantor som passar för utplantering i urnor, balkonglådor och i krukan vid ytterdörren på hösten, och de är väldigt lättplacerade eftersom de trivs i alla lägen.

Olika sorters hebe Det finns en mängd olika sorters hebe som alla främst används för sina vackra blads skull. Hebe har små städsegröna blad och det finns en uppsjö av olika sorter med olika färger på bladen: blågröna, gråblå, gulgröna och brokbladiga. Det är också fint att bara sätta en mängd olika hebe tillsammans, man får då en spännande grön struktur, som kan hålla sig fin hela vintern om man har tur.

Ett annat mycket bra användningsområde för hebe är när man har någon kruka med sommarblommor som fortfarande till största del är fin, men där någon växt chanserat. Eftersom hebe i stort sett passar till allting kan den stickas in där man har ett ”hål” i planteringen.

Hebe tycker om vatten Höstregnet som kan få en del andra växter att ruttna och skrumpna gör bara heben än vackrare eftersom det får de redan blanka bladen att glänsa extra mycket! De flesta hebe övervintrar inte i vårt klimat men de står fina under mycket lång tid.

Hebe är anspråkslösa växter. Nyinköpta plantor ska vattnas ordentligt och sedan får de inte torka ut. Hebe får i stora delar av landet betraktas som ettårig, men vill man försöka övervintra heben kan plantorna täckas med granris eller ett isolerande lager löv när frosten kommer, speciellt barfrosten. Det förhindrar att plantorna torkar ut och förbättrar deras möjligheter att övervintra.

Buskveronika är också hebe I handeln på hösten säljs också buskveronika som på latin heter Hebe x andersonii. Buskveronikan har små blommor som sitter samlade i små stånd. Blomfärgerna är vit, lila, blå och rosa, och de blommar på sensommaren. Övervintrar i regel inte men håller sig fina länge efter frostens ankomst.

Hösttips – växter och ljuslyktor

De senaste åren har det varit mycket populärt med lyktor i alla möjliga och omöjliga utföranden. Stearinljus i all ära, men det kan vara roligt att placera en växt i lyktorna som omväxling. Välj favoritväxten till favoritlyktan, det kan inte bli fel. Det är också fint att placera ljus, växter och säsongens skörd på en liten bricka tillsammans.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB