Bästa receptet med rosor!
Rosens Dags recepttävling: Kreativa rätter med rosor
Rosor som råvara i köket
Rosens Dag arrangerade nyligen en inspirerande recepttävling med temat ”Rosor i maten”, där både matintresserade och rosälskare uppmuntrades att låta rosor ta plats som oväntad råvara i matlagningen. De tävlande presenterade kreativa och nyskapande rätter som visar hur rosor kan förhöja både smak och utseende på en måltid.
Vinnande bidrag
Sylvia Svensson imponerade juryn
Vinnare av tävlingen blev Sylvia Svensson från Torslanda, vars originella recept på kycklingfiléer panerade med finhackade rosenblad imponerade på juryn. Juryn bestod av kockarna Ulrika och Carina Brydling samt Liselotte Dahlin från Rosens Dags projektgrupp. Så här löd deras motivering: > "Ett spännande, nytt grepp med en vacker panering som väl matchar kycklingens smak. Rossmaken i paneringen följs upp och förstärks av turkisk yoghurt med hackade rosenblad.”
Recept: Kyckling med rosenbladspanering
Ingredienser till panering:
- 1 dl skorpmjöl (ströbröd)
- 1 dl finhackade kronblad av ros, t.ex. ’Hansa’
- 1 finhackad liten, mild chilifrukt
- Rosépeppar
- Salt
Gör så här:
- Blanda samtliga ingredienser till paneringen.
- Vänd kycklingfiléerna först i uppvispat ägg, sedan i paneringen.
- Stek filéerna gyllene i smör.
Serveringsförslag:
- Servera med pommes frites och turkisk yoghurt kryddad med hackade rosenblad samt rosépeppar.
- Dekorera gärna med extra rosenblad på tallriken.
- Till dryck rekommenderas rosensaft.
- Desserten kan bestå av kaffe och rosbakelse.
Festliga ros-smaker och estetisk elegans
Att använda rosor som ingrediens är ovanligt men ger rätterna både doft, delikat smak och ett förfinat utseende. Kombinationen av rosenblad, chili och rosépeppar ger kycklingen kryddighet och blomig arom. Den turkiska yoghurten med rosinslag förstärker smakerna och bidrar till helhetsupplevelsen, samtidigt som rosensaft och rosbakelse gör måltiden heltematisk.
Om tävlingen och juryn
Tävlingen arrangerades för att inspirera till nytänkande och visa fler sätt att använda rosor i matlagning. Förstapriset var ett presentkort på valfria rosor, vilket förhoppningsvis leder till fler blomstrande matidéer för vinnaren. Domarinsatsen leddes av Ulrika och Carina Brydling tillsammans med Liselotte Dahlin från Rosens Dags projektgrupp.
Rosens Dag sätter rosor i fokus
Rosens Dags recepttävling visar tydligt att även traditionella maträtter kan förnyas och förädlas genom att använda oväntade ingredienser som rosor. Recepten inspirerar till att upptäcka rosens potential både för smak och öga, och väcker tanken att rosor kan bli en naturlig del i framtidens matlagning.
Mer information och fler rosiga idéer finns på rosensdag.se.