Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Barnens trädgård

”Det ska böjas i tid!” Så var devisen när jag var liten. Mamma gav mig en egen, liten trädgårdsplätt att odla på redan när jag var 4-5 år gammal. Där fick jag gräva och så som jag ville, naturligtvis med hjälp av mamma. Jag odlade enkla växter, smultron, ringblommor, morötter och rädisor till att börja med. Med tiden avancerade mina odlingar till allt större ytor och svårare växter. Och se hur det blev sedan, jag blev en riktig trädgårdsnörd…

Av Sylvia Svensson

Det är ju bra med närodlat och giftfritt. Så det är en bra idé att lära barnen hur man gör redan när de är små, så kan de fortsätta sedan själva om intresset håller i sig.

Lek och lär

I barnens trädgård kan man leka på riktigt – barnen får lära sig att förstå hur fröet blir en morot och att morötterna från affären också en gång var ett litet, litet frö.

Kanske kan de få en egen pallkrage som de själva får måla med giftfri färg, fylld med bra, sandig odlingsjord? Eller en egen liten jordplätt vid sidan om föräldrarnas trädgårdsland?

De kan vara med och se hur mamma och pappa gör när de förbereder jorden och få hjälp att förbereda sin egen täppa.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Barnen kan t.ex. så sina blomfrön i ett mönster, kanske som ett hjärta. En trevlig blomma som är lättodlad är ringblomman, kronbladen kan man sedan dekorera salladen med. Det kan man också göra med krasseblommor. Man kan låta ett par slingerkrasseplantor slingra sig från kanten och bli riktig lååång.

Och visst ska barna få smultron, dessa kan bilda en flerårig kant till deras land.

Glädjen spirar i takt med grönskan

Barnen kan så några enkla, snabbväxande grönsaker, som sommarmorötter, plocksallat och rädisa. Det är bra om de är just snabbväxande, då barnen inte är det mest tålmodiga folket som finns! Men det är roligt att se barnens glädje när det spirar och de följer dag för dag hur det går med de späda plantorna, fram till den dagen det är dags att provsmaka om det nu är grönsaker de odlar.

Om det är flera barn som ska odla, är det kanske kul att anordna en tävling om vem som odlar den största solrosen? Sedan kan fåglarna få vinterglädje av solrosens frön, men smaka gärna på dem själv också, kanske lätt rostade!

Även andra storvuxna växter brukar barnen tycka det är roliga att odla. Pröva kanske att odla en egen Halloweenpumpa eller majs? Man kan köpa färdiga plantor på torget på våren om man inte har sått själv.

Och så kan barnen ha en egen Skördefest på sommaren, när det är dags att skörda grönsaker!

Prylar för små gröna fingrar

Det finns små trädgårdshandskar, spadar och krattor att köpa i lagom storlek. Köp hellre kvalitet som håller, barn blir lätt besvikna om grejerna går sönder direkt.

Det finns till och med färdiga fröpåsar att köpa, med bilder på glada barn som odlar. Men barnen kan få några frön från fröpåsar som mamma och pappa ändå har köpt för att så i sin egen täppa.

Det är också bra att berätta för barnen om odjur och elände, så att de inte blir alltför ställda om sniglar eller kaniner har smakat på deras plantor eller om det har hänt något annat tråkigt.

Mycket glädje med odlandet tillsammans med era små!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB