Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att vattna - rotens funktion

Vi tar lätt vårt vatten för givet. Men även i Sverige kan sötvatten bli en bristvara under sommarhalvåret och det finns all anledning att hushålla med vatten. I trädgården handlar det dessutom om att använda vattnet rätt för växternas skull. Serien om **Att vattna** inleds med att reda ut rotens funktion för växten.

Av Katarina Kihlberg

När ett frö gror i jorden växter det ut en liten rot innan vi ser spår av plantan ovan jord. Rotens förbindelse med jorden är helt avgörande för plantans utveckling. Genom rotspetsen tas vattnet och näringen upp i växten. För att förbättra rotens sugförmåga växer det ut så kallade rothår från rotspetsen som hjälper till med att komma åt vattnet i jorden. Endast rotspets och rothår kan suga upp vatten, resten av roten är vattentät – en finurlig uppfinning som gör att roten hela tiden stimuleras att växa för att komma åt vatten längre ner i marken.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Hjälp i starten

När en växt är nyplanterad eller om den grävs upp och flyttas från en plats till en annan saknar roten inledningsvis kontakt med marken. Plantan ser snabbt hängig och vek ut, och i desperat behov av att roten etablerar sig snabbt i jorden. Denna grundläggande kunskap om rötterna ger oss en förståelse för hur viktigt det är att hjälpa växter med försörjningen av vatten vid alla till fällen då kontakten mellan jorden och rötterna har brutits; vid omplantering, nyplantering eller efter större grävprojekt.

Läs också:

Att flytta växter Varför rotblöta

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB