Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Att forma träd

Ibland vill man forma grenar i ett träd så att de böjer sig i en vackrare vinkel. Att fruktträd kan ge mer frukt om man böjer grenarna neråt är en gammal sanning. I t.ex. Kina har man "alltid" gjort så, där kan man se fruktodlingar med grenarna "dignande" av tegelstenar!

Om trädets grenar är mer vågräta, bildar grenen fler s.k. kortskott, alltså skott med blomanlag, och därmed mer frukt. Man får också in mera luft och ljus i kronan, vilket gör att trädet mår bättre, frukterna mognar snabbare och motståndskraften mot sjukdomar och skadedjur ökar. Det estetiska värdet av ett vackert och balanserat träd är inte heller att förakta.

Men man kan också praktisera detta med prydnadsträd. Har man t.ex. ett japanskt körsbär av modell kvast men som man önskar forma till modell paraply, kan man binda vikter på grenarna och försiktigt böja dem till önskad form.

Man börjar så fort de grenar man önskar böja är tillräckligt starka för att kunna bära vikten men fortfarande något mjuka och formbara. Man kan börja med en lättare vikt och öka vikten allt eftersom grenen blir kraftigare. Man låter vikterna sitta på mellan 1 och 2 år. Man kan ta bort vikterna efter 1 år och kolla om trädet behåller den önskade formen. Om inte, sätter man dit vikterna igen.

Hur tunga vikterna skall vara får man pröva sig fram till. Men man tar alltså först lättare vikter i början och ökar vikten allteftersom, tills man nått det önskade resultatet. Man skall dock ta det försiktigt, så att man inte tar så tunga vikter att grenen bryts från grenklykan!

Viktens placering på grenen skall också prövas ut, någonstans närmare mitten, inte så långt ut att den sköra, omogna spetsen bryts. Man får kolla så att böjningsvinkeln blir någorlunda den önskade, men det uppnår man kanske inte med en gång, utan man får justera allt eftersom.

Var också försiktig om du skall binda vikter på grenar med en skarp vinkel, de fläcks av lätt! Bind till att börja med lättare vikter närmare skottspetsen, då belastar man inte grenvinkeln så mycket men grenspetsen växer ändå vågrätt. Sedan kan man justera allteftersom grenen sakta böjs ut.

Tänk också på att om snöret du hänga vikten med är hårt, skall du skydda grenen med ett mjukt sämskskinnsskydd e.d. så att snöret inte skär in i grenarna.

När det gäller vikter, kan man verkligen låta fantasin flöda! Vad sägs om gamla kaffekittlar med sand i, då kan man t.o.m. justera vikten så att det passar grenen genom att öka mängden sand allt eftersom!

I antikbodar och på loppisar kan man ibland fynda gamla handelsvikter, sådana där gjorda av metall och med en knopp upptill att binda snören kring.

Där kan man också hitta gamla nätkulor, lagom tunga glasbollar, i olika storlekar. Dessa har ofta redan en "nätpåse" runtom! Bara att hänga upp. Är du duktig på att virka, kan du ju alltid virka egna glesa nätpåsar i passande färg, som du placerar vackra rundformade stenar eller annat lagom tungt i.

Annars kan du ju alltid låta borra hål i stenar för att dra ett rep igenom, eller binda stenen i ett "paket" med ett vackert snöre.

Några av bilderna visar vikter en bekant keramiker har gjort i lera.

Eller varför inte vackra flaskor med kork och med vatten i…. ja, det är bara fantasin som sätter gränser!

Man kan även fästa grenen med hjälp av snören och krokar i gräsmattan, vilket ger en stadigare bindning om det blåser mycket. Här har man dock snubbelaspekten att ta i beaktande.


Foto: Bernt Svensson


Foto: Marjatta Huuskonen


Foto: Marjatta Huuskonen


Foto: Marjatta Huuskonen

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB