Felmeddelande

An error occurred while trying to search with Solr: "401" Status: Unauthorized: Unauthorized<html> <head><title>401 Authorization Required</title></head> <body bgcolor="white"> <center><h1>401 Authorization Required</h1></center> <hr><center>nginx/1.14.1</center> </body> </html> .

Årets trädgårdsprodukt 2014

  • Trädgård

Elmia Garden utlyser för nionde året i rad tävlingen Elmia Garden Award, som vill främja goda trädgårdslösningar. För år 2014 är det som vanligt tio kandidater som tävlar om den åtråvärda titeln. Vinnaren koras på Älvsjö-mässan på våren.

Elmia Garden, dekortion
Foto: Bernt Svensson
Elmia Garden, dekortion Foto: Bernt Svensson
Kitchen Garden från Fiskars
Foto: Sylvia Svensson
Kitchen Garden från Fiskars Foto: Sylvia Svensson
Bindtråd från Impecta
Foto: Sylvia Svensson
Bindtråd från Impecta Foto: Sylvia Svensson
Biokol från Rölunda
Foto: Sylvia Svensson
Biokol från Rölunda Foto: Sylvia Svensson
Kombislinga Solcell från Star Trading
Kombislinga Solcell från Star Trading
Root Master från Nelson Garden
Root Master från Nelson Garden
Rabattkantstöd från Emmaljunga Torvmull
Foto: Sylvia Svensson
Rabattkantstöd från Emmaljunga Torvmull Foto: Sylvia Svensson
Vattentunna från Amforeas Medelhavskeramik
Foto: Sylvia Svensson
Vattentunna från Amforeas Medelhavskeramik Foto: Sylvia Svensson
Algomin Mossa från Algomin
Foto: Sylvia Svensson
Algomin Mossa från Algomin Foto: Sylvia Svensson
Prunus 'Frilly Frock' från Boweco
Foto: Sylvia Svensson
Prunus 'Frilly Frock' från Boweco Foto: Sylvia Svensson
Potatiskruka från Weibulls Horto
Foto: Sylvia Svensson
Potatiskruka från Weibulls Horto Foto: Sylvia Svensson

Av Sylvia Svensson med leverantörens produktinformation

Precis som tidigare är de tävlande produkterna sinsemellan mycket olika. Jag presenterar här kortfattat de nominerade kandidaterna.

Fiskars presenterar KitchenGarden, en odlingslösning för inomhusbruk som håller de butiksköpta örterna färska. Denna bordsträdgård är tyst, diskmaskinsvänlig, enkel att använda och stilrent utformad. Som ljuskälla fungerar energisnåla LED-ljus. I premium-versionen kan ljusets färg justeras och med en timer kan även belysningstiderna justeras för optimala växtförhållanden.

Impecta visar upp Bindtråd. Snygg och praktisk bindtråd med en kärna av ståltråd som är överdragen med jute och bomull. Mycket hållbar och enkel att forma. Det mjuka ytterhöljet hindrar tråden från att skada plantan. 100 % biologiskt nedbrytbar. Tillverkad av enbart naturliga ämnen. Använd denna i stället för traditionell plastöverdragen bindtråd så slipper du alla småbitar som aldrig bryts ned i trädgården. Levereras i behändig förpackning innehållande 6 meter tråd.

Rölunda Produkter lanserar Rölunda Biokol. Träkol är sedan länge känt för sina goda egenskaper vid odling. Rölunda förädlar nu dessa egenskaper genom att blanda kolen med höns- gödselkompost. Det ger en färdig blandning att använda i trädgården som både gödslar och förbättrar strukturen i jorden. Produkten består enbart av naturliga råvaror.

Star Tradings Kombislinga drivs med solcell har sex runda LED-lampor. Slingan kan placeras i olika trädgårdsmiljöer och markpinnarna är löstagbara så att slingan även kan användas hängande.

Nelson Garden visar upp ett minidrivhus Root Master med unikt konstruerade pluggfickor. Root Master används till frösådd.

Emmaljunga Torvmull visade upp ett rabattkantstöd av svart plåt. Kanten är böjbar och kan placeras som gräsmattekant för att begränsa gräs från rabatten. Inga vassa kanter, bra för både fötter och tassar. Blir osynlig vid korrekt installation. T-formad jordankare gör den mycket stabil. Totalhöjd 130 mm, längder om 2,15 cm + skarvrör.

Fraska Vattentunna från Amforeas Medelhavskeramik är en tunna för att samla regnvatten. Den är av hårdbränd terrakotta, skapad för hand och skiljer sig därför stort från vanliga fabrikstillverkade tunnor av plast som används för samma ändamål. Till skillnad från vattentunnor av trä som har en begränsad livstid på ett par decennium så kräver denna tunna inget underhåll och kommer aldrig att försämras, den blir bara vackrare med tiden då ytan får en spännande patina. Vattentunnan rymmer ca 250 liter och är 90 cm hög.

Algomin® Mossa är en produkt att få grönt gräs utan mossa. Algomin® Mossa ska användas till gräsmattor där mossan tagit över och blivit ett problem. Produkten är både miljövänligt och långtidsverkande, och eftersom det är en näring – inte ett gift – är den ofarlig för både barn och husdjur.

Den belgiska plantskolan Bowery som var med på Elmia för första gången i år, presenterar ett hängande vårkörsbär Prunus x subhirtella pendula ‘Frilly Frock’™. Det är ett litet prydnadsträd med hängande grenar och vackra, krämgulkantade blad. Trädet blommar på våren med vita små blommor. Höstfärgen är mångfärgad och trädet passar bra för små trädgårdar, det blir ca 4 m högt.

Weibulls Horto presenterar en potatiskruka, PotatoPot. Det är en odlingskruka för potatis som kan placeras på terrassen, altanen eller trädgården. Du kan följa potatisens utveckling genom att lyfta upp innerkrukan. När potatisen är i den önskade storleken plockar du efter ditt eget behov, sedan sätter du tillbaka innerkrukan och låter potatisen växa vidare. 2-i-1-kruksystemet ger möjlighet för en kontinuerlig skörd från samma planta genom hela säsongen. Krukan har en vattenreservoar i botten.