Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets Perenn 2016

Då var det dags igen. Varje år utser Perennagruppen årets perenn på Elmiamässan i Jönköping. I år var det Vit Skogsaster som tog hem priset och nästa år är det... Liten Kärleksört, Hylotelephium cauticola! Jag är lite förvånad men på ett bra sätt. Den lilla kärleksörten har fått betydligt för lite uppmärksamhet det senaste året. Självklart kommer vi ha den i shoppen tills nästa vår! Det är en vacker, tålig perenn som har ett vackert utseende även när den inte blommar. Jag själv är riktigt taggad på att plantera denna i en stenig slänt eller på en mur!

Text och bild: Perennagruppen

Härlig färgklick på hösten

En böljande kant på rabatten, snyggt överhäng på krukor och murar eller en blommande drapering över låga stenar. Det är några av de uppgifter liten kärleksört löser galant. Med nätt storlek, fin form och fräscht utseende hela säsongen passar Årets perenn 2016 perfekt i de mindre sammanhangen.

En särskild höjdpunkt infaller i augusti-september, då liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, blommar i lysande rödvioletta och rosa nyanser. Just den färgstarka höstblomningen bidrog till valet av Årets perenn berättar Jonas Bengtsson, ordförande i LRF Trädgård/Plantskolas Perennagrupp: - Den fina höstblomningen är verkligen en poäng som gör arten extra intressant. Nästan alla andra lågväxande perenner för till exempel murar och stenpartier blommar på våren.

Nyansrika blommor och blad

Liten kärleksört är en mycket härdig, snabbt kuddbildande perenn, cirka 10 cm hög. Skott och blomställningar växer horisontellt – såvida de inte har möjlighet att välla ner över en kruk- eller murkant. Bladen är tjocka och grågröna, ibland med inslag av blått eller violett. De stjärnlika blommorna sitter många tillsammans i luftiga blomställningar. Den enskilda blomman skiftar på ett charmigt sätt nyans med utvecklingsstadium. Först är den rödviolett med ett särskilt mörkt mittparti, men den ljusnar efterhand och blir rosa. Förutom arten liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, finns också sorten ’Lidakense’ på marknaden. Den liknar arten i allt väsentligt. Liten kärleksört är en växt för full sol och väldränerad jord, som gärna får vara torr och mager. - Precis som andra former av kärleksört blir den vackrast under ganska magra förhållanden. Där utvecklar plantorna ett kompakt växtsätt och den mest intensiva blomfärgen, säger Jonas Bengtsson.

Fyllig i kruka och rabatt

Liten kärleksört är suverän i krukor och urnor, bland annat för det låga och kuddformade växtsättets skull. Medan andra växter ger sig iväg på höjden fyller liten kärleksört upp i botten. Den väller också över krukkanten på ett mycket vackert vis. Artens utmärkta härdighet gör att den vanligtvis klarar att övervintra i kruka utomhus. Plantorna kan till och med bli ännu vackrare andra eller tredje året än första, eftersom jorden i krukan då blivit magrare. Liten kärleksört kommer igång ganska tidigt på våren och är snygg hela säsongen, vilket också bidrar till växtens favoritstatus för mindre planteringar som ständigt är i blickfånget.

I rabatter bildar liten kärleksört fina, böljande avslut och kanter, men den är också en lysande medspelare i allehanda växtkompositioner. Artens fyllighet och tjocka blad möts till exempel på ett förtjusande sätt av stenkyndelns vita eller violetta skira blomskyar, eller av sirliga prydnadsgräs som silvergräs och darrgräs. Trädgårdsiris, strandtrift, vårälväxing och glansälväxing ger värdefull formkontrast i såväl bladverk som blommor. Gråbladiga växter, som lammöron och malört av olika slag, tar upp och förstärker det gråa i liten kärleksörts bladverk. Vill du satsa på det tjockbladiga kan kaukasiskt fetblad och olika former av kärleksört rekommenderas.

I ett färgtema platsar till exempel blodnäva och stor bergnejlika i sorter med rödvioletta eller rosa blommor, skuggbräcka ’Clarence Elliott’ och den mörkt rödbladiga alunrot ’Obsidian’. På murar är kattfot, taklök, aubrietia och lewisia fina tillsammans med liten kärleksört.

Förslag på sällskapsväxter till liten kärleksört

Perenner

Prydnadslök, Alliumi arter och sorter, Kattfot, Antennaria dioica i sorter Japansk akleja, Aquilegia flabellata i sorter Malört,Artemisia i arter och sorter Strandtrift, Armeria maritima, i sorter Aubrietia, Aubrieta cultorum i sorter Stenkyndel, Calamintha nepeta, i sorter Stor bergnejlika, Dianthus Gratianopolitanus-Gruppen i sorter Martorn, Eryngium i arter och sorter Törel, Euphorbiai arter och sorter Näva, torktåliga arter och sorter, exempelvis sorter av jordnäva, Geranium Cinereum-gruppen, nätnäva, G. renardiioch blodnäva, G. sanguineum Solvända, Helianthemum i sorter Alunrot, Heuchera ’Obsidian’ Kärleksört, Hylotelephiumi sorter, exempelvis ’Herbstfreude’, ’Matrona’, ’Purple Emperor’ och ’Granlunda’ Isop, Hyssopus officinalis i sorter Trädgårdsiris, Iris Germanica-Gruppen i sorter Lewisia, Lewisia i arter och sorter Kaukasiskt fetblad, Phedimus spurius i sorter Backsippa, Pulsatilla vulgaris i sorter Praktklocka, Platycodon grandiflorus Skuggbräcka, Saxifraga urbium ’Clarence Elliott’ Höstvädd, Scabiosa caucasica i sorter Taklök, Sempervivum i arter och sorter Lammöron, Stachys byzantina ’Silver Carpet’ Timjan, Thymus, mattbildande arter och sorter

Prydnadsgräs

Silvergräs, Achnaterum calamagrostis, som solitär Darrgräs, Briza media Vårälväxing, Sesleria heufleriana Glansälväxing, Sesleria nitida

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB