Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Årets frönyheter

Nu har de flesta fröfirmorna presenterat sitt sortiment med årets nya frön. Därmed inte sagt att alla verkligen är nya för branschen. De kanske bara är nya hos just detta företag, men det finns även sådana som ingen haft i sortimentet förut.

Det kan gälla nya former och färger av gamla välkända sorter eller sådana sorter som introduceras för första gången.

I år kan man verkligen frossa i nyheter! Vad sägs om italiensk kokböna, daikon, purpurfärgad morot, kanelbasilika, lyrsalvia och många fler!

För oss med förfärligt kliande såfingrar finns tack och lov sorter som kan sås extra tidigt, redan i januari-februari. Sådana är t.ex. chili och pelargoner.

Ur den stora mängden nyheter har jag plockat fram några som jag tycker är särskilt spännande och dekorativa, väl värda att försöka odla. Men det finns ju så många fler, så låt dig inte begränsas av mina val utan experimentera friskt! Detta är bara tänkt som en inspiration i väntan på våren!

Här är en vacker pelargon 'Blueberry Ripple' som man kan börja förodla tidigt. Så glest på fuktad såjord i januari-februari. Täck tunt med fin sand eller jord, 0,2 cm. Håll fuktigt, täck gärna med plastlock. Ställ i +21-25°C för groning. Efter uppkomst, ställ ljust och svalt. Omplantera sedan 1 st/kruka med gödslad jord. Ge extrabelysning vid tidig sådd när de har kommit upp. Utplantering efter frostrisk i näringsrik, väldränerad jord, i rabatt eller krukor. Ge vatten och näring regelbundet. Bryt bort vissna blomställningar efterhand. Bröderna Nelson.

T&M kommer med Årets Perenn, sköldpaddsörten Chelone obliqua som frö! Uppges vara lättsådd, vädertålig och passa även att odlas i kruka. 45-60 cm hög, kan förkultiveras i februari-mars.

Hur vore det med en riktigt svart pensé? 'Springtime Black' har stora, svarta blommor på en 15 cm hög, yvig planta. Så glest på fuktad såjord och håll sådden fuktig. Täck ej med jord, då penséer är ljusgroende.

Så i juli - augusti för blomning tidig vår året därpå och övervintra skyddat, helst frostfritt. Eller så i januari - februari för blomning på försommaren och hela sommaren samma år. Vid tidig vårsådd använd extrabelysning för att få knubbiga plantor, odla ljust och svalt före utplantering. Utplantera i näringsrik, väldränerad plantjord. Putsa bort vissna blommor för längre och rikare blomning. Bröderna Nelson.

Nyheten lyrsalvia 'Purple Vulcano' är en flerårig utplanteringsväxt med mörkt purpurröda blad. Så glest och grunt, 0,2 cm, i slutet av mars - början av april i fuktig såjord, ställ i rumstemperatur och håll fuktigt. Efter uppkomst, ställ ljust och svalt. Omplantera 1 st/kruka i gödslad jord för utplantering efter frost. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Bröderna Nelson.

En ny mjukt gul färgnyans av de välkända och älskade ringblommorna, Calendula 'Daisy May Gold'. Ringblommor är ju så lättskötta, behöver inte ens förkultiveras och kan t o m sås på hösten! Just denna färg skulle göra sig bra med blåa Lobelior. Höjd ca. 20 cm. Sutton Seeds.

En lysande gul doftklint, Amberboa moschata 'Dairy Maid' är en lättodlad rabattblomma som också är en mycket hållbar snittblomma. Växtens latinska namn bildar en kombination av amber och mysk, båda två mycket väldoftande ämnen, som parfymindustrin använder.
Doftklinten kan direktsås i april-maj och blir ca. 50 cm hög. Hammenhögs.

En rosensköna för ampel är en helt ny sort. Catharantus roseus 'Mediterranean Punch' låter väl läckert? Den är översållad med stora, rosa blommor med mörkare rosa mitt. Passar på terrass eller balkong i amplar eller i krukor. Växten förgrenar sig flitigt och bildar hängande rankor som trots sitt skira utseende är rätt så tåliga. Så mycket grunt i såjord inomhus i februari-april. Omskola till större krukor när plantorna växt till sig, sätt 4-5 plantor i varje kruka. Tycker om full sol när den kommit ut efter avhärdning. Hammenhögs.

Av solrosor brukar det också presenteras nya färger årligen. Här Helianthus annuus 'Florenza', som är trefärgad med chokladbrun mitt, röd ring och krämgula kronbladstoppar. Mellanstora blommor, ca. 10 cm i diameter. Lättodlad som alla solrosor; direktsådd vanligast. Ca. 150 cm hög. Sutton Seeds.

Får man besvär av solrosornas pollen, så finns det en nyhet i Hammenhögs sortiment, som benämns helt enkelt Helianthus annuus 'Pollenfri Mix'. Det är en blandning av olika färger och varianter som "inte har något mjöl på bordet". Sås direkt på växtplatsen i maj-juni men kan även förkultiveras några veckor för att få tidigare blomning. Höjden varierar mellan 1,5 m 2 m.

Ingen sommar utan nya sorter av luktärter! 'Dreamy Sunset' har solnedgångens lysande rosa färg och 'Fragrant Skies' är mäktigt violettblå. Båda härligt doftande och tidigblommande. Sutton Seeds.

Ingen sommar utan nya petuniasorter, heller. Petunia 'Flambe Salmon' är årets Fleuroselect-vinnare och som namnet säger, "flammigt" laxrosa.
'Merlin Blue Morn' är All American Selections-vinnare 2004. Blomman har vit mitt som gradvis blir lilablå mot kanterna. Båda sorterna förkultiveras i mars-april och kan användas både i rabatt och kruka. T&M.

Aklejan 'Winky Double Red-White' är en fylldblommig sort som har röda blommor med vita kronbladsspetsar. Kan direktsås, men förodling i mars-maj rekommenderas, för utplantering efter frost. Så glest och grunt, 0,3 cm, i fuktig såjord. Groningstid är 3-5 v, bättre groning kan uppnås med stor skillnad mellan natt- och dagstemperatur! Ställ därför såkrukan i t.ex. kylskåpet under natten och ta ut den på dagen tills fröna grott. Efter uppkomst, ställ ljust och svalt. Omplantera 1 st/kruka i gödslad jord eller plantera på växtplatsen i en mullrik och väldränerad jord. Blommar året efter sådd. Bröderna Nelson.

En ny ettårig bladväxt för sommarens arrangemang är citroneucalyptus, Eucalyptus citriodora. En mycket originell växt med en fräsch doft av citron. Trevligt inslag i kryddgården eller i kruka på terrass eller balkong där den sprider en frisk arom omkring sig. Så inomhus i såjord i jan-mars. Så grunt. Gror efter ca 2-3 veckor i 16 grader. Plantera om i krukor med plantjord och sätt sedan ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Vill ha varm och skyddad växtplats. Hammenhögs.

En riktig nyhet är en helt ny typ av "lisor", Impatiens auricoma 'Jungle Gold', som har guldgula orkidéliknande blommor. Bildar yviga, 35-40 cm höga, blomrika plantor som även trivs i skuggiga lägen. Så inomhus i såjord i feb-april. Täck inte fröna utan tryck endast till dem mot jorden och duscha försiktigt vatten över sådden. Gror efter 10-14 dagar vid 22 grader. Plantera om i krukor med plantjord och sätt inte ut dem på växtplatsen förrän risken för nattfrost är över. Weibulls.

Ovanlig krämvit färg på krasse har slingerkrassen 'Milkmaid'. Enkelblommande, lämplig i spaljé eller hängande i amplar, även som marktäckare. Ätbara blommor som blir dekorativa i t ex sallader. Så direkt ut på växtplatsen i maj-juni, den gror efter 10-14 dagar. Fröna kan ligga i vatten över natten före sådden, då kan de gro snabbare. Trivs bäst i lätt och inte alltför näringsrik jord, då bildas flest blommor. Mycket frostkänslig som alla andra krassen. Hammenhögs, T&M.

Sommarfloxen Phlox drummondii 'Grammy Pink/White' F1 är en nätt och kompakt sommarblomma som passar utmärkt i krukor på altan och terrass eller i rabatten. Blommorna är unikt tvåfärgade och blommar oavbrutet hela sommaren. Så inomhus i såjord i februari-april. Så grunt. Gror efter 10-15 dagar vid 20 grader. Plantera om i krukor med plantjord. Plantera ut på växtplatsen när risken för nattfrost är över. Toppa ev. plantorna för bättre förgrening. Weibulls, T&M.

Brokgyckelblomster, Mimulus 'Magic F1 i en blandning av tre färger är en snabbväxande, lättodlad sommarblomma som förkultiveras i mars-april. Bra i amplar, urnor, balkonglådor och varför inte som rabattkant. Gillar mycket vatten, så den är regntålig. Frökompaniet.

Kyndelsporre, Chaenorrhinum origaniflorum 'Summer Skies' är ny för i år hos Frökompaniet. Nyare utplanteringsväxt med massor av ljusblåa små blommor med vitt öga. Utmärkt för amplar och urnor då växtsättet är något hängande. Bladverket doftar härligt. Sås inomhus i mars-april för senare utplantering.

Vill du odla en iögonfallande slingerväxt? Då kanske murgrönsvindan Ipomoea benichidory 'Cameo Elegance' kan vara något? Klätterväxt eller som ampelväxt. Bladen är tvåfärgade och murgrönslika. Blommorna är underbart rosa med vitt svalg. Så inomhus i såjord i mars-april. Så grunt. Gror efter 10-14 dagar vid 20 grader. Plantera om i krukor med plantjord, ca 3 plantor per kruka. Planteras ut när risken för nattfrost är över. Kräver mycket sol och skall inte ha för mycket näring. Weibulls.

Åhustobak Nicotiana tabacum
Den odlades i Kristianstadstrakten ända fram till 1964, fram till trettiotalet rullade man cigarrer av den, sen blev det snustobak. Plantan blir ca.1,5 m hög, rosablommig med stora blad, en ståtlig planta som numera odlas som prydnadsväxt. Örtagårdens.

Prydnadsgräsen är en intressant grupp i årets sortiment. Det finns många nyheter hos de olika firmorna, en del har förekommit hos andra redan tidigare, en del är helt nya för i år.

Ett mycket spännande prydnadsgräs är den ettåriga, 120-150 cm höga pärlhirsen, Pennisetum americanum 'Purple Majesty'. Den är lättodlad och dekorativ i rabatten eller i urnor. Mycket effektfull tillsammans med andra växter. Varje planta bildar 1-3 huvudstänglar som får en 30 cm lång blomkolv upptill, samt oftast en del sidoskott. Plantan är grön som liten men blir mörkt purpur i starkt solsken.
Så inomhus i såjord i mars-april. Mylla fröet ca 1 cm. Gror efter 1 vecka vid 23 grader. Plantera om i krukor med plantjord. Planteras ut när risken för nattfrost är över. Frökompaniet, Weibulls.

Blåsvingeln Festuca glauca 'Select' är ett flerårigt prydnadsgräs med ca. 25 cm låga, silvergrå tuvor. Passar både till urnor och rabatter. Så några frön i små krukor, plantera sedan ut hela tuvan. Frökompaniet.

Liknar föregående gör bortsttåtel, Corynephorus canescens 'Spiky Blue'. Den bildar en jämn, fin, ca. 15 cm hög tuva av grågröna, stråliknande tunna blad. Trivs i sandig jord. Weibulls.

Bronsstarr, Carex comans 'Brons', har hittills mest förekommit som färdiga plantor i välförsedda plantskolor. Men nu kan du så den själv. Det är ett trevligt flerårigt (zon 1-2) prydnadsgräs med tunna, ca 30 cm långa bronsfärgade strån med något överhängande växtsätt. Passar bra i urnor och rabatter. Förkultiveras. Frökompaniet.

Stäppslok, Melica transsylvanica 'Red Spire' är ett ståtligt, halvhögt gräs med sirliga röda vippor. Kan övervintra i södra Sverige. Bra även till snitt och som eternell. Bröderna Nelsons.

Köpställen
Sutton Seeds säljs bl.a. här på Odla 
Thompson & Morgan har dels postorder, dels säljs de i många trädgårdsbutiker, bl.a. hos Weibulls.
Örtagården har också postorderförsäljning,  men även Weibulls butiker säljer en del av deras frö.
Frökompaniets frön säjs i COOP-varuhusen som Obs! och Konsum.
Bröderna Nelsons, Weibulls och Hammenhögs frö har de flesta som säljer frön.
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik med samarbetspartners säljer Unwins frö.


Pelargon 'Blueberry Ripple'


Pensé, 'Springtime Black'


Lyrsalvia 'Purple Vulcano'


Ringblomma, 'Daisy May Gold'


Solros, 'Florenza'


Luktärt, 'Dreamy Sunset' och 'Fragrant Skies'


Akleja, 'Winky Double Red-White'


Citroneucalyptus


Flitiga Lisa, 'Jungle Gold'


Slingerkrasse, 'Milkmaid'


Sommarflox, 'Grammy Pink/White'


Brokgyckelblomster, 'Magic'


Kyndelsporre, 'Summer Skies'


Murgrönsvinda, 'Cameo Elegance'


Åhustobak


Pärlhirs, 'Purple Majesty'


Blåsvingel, 'Select'


Bortsttåtel, 'Spiky Blue'


Stäppslok, 'Red Spire'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB