Äppelkakor
Om boken "Äppelkakor" av Ann-Kristin Hallgren
Nu när äppelträden i landets trädgårdar dignar av frukt uppstår lätt frågan: Vad ska jag göra av allt det där goda? I kokboken Äppelkakor av Ann-Kristin Hallgren, utgiven av ICA bokförlag 2005, får du mängder av enkla och inspirerande svar. Boken, som är inbunden och lätt att hantera med sina 64 sidor (ISBN 91-534-2555-3), är en oumbärlig handbok för alla som vill ta till vara på sitt äppelskörd, oavsett om det handlar om några enstaka träd eller ett helt äppelberg.
Upptäck möjligheterna med äpplen
Bokens stora styrka är dess många tydliga och lättlagade recept på vad du kan göra av dina äpplen. Här hittar du klassiska äppelkakor, saftiga muffins, praktfulla pajer, fina små bakverk, eleganta efterrätter och även festliga tårtor som passar till kalaset – allt med äpplet i huvudrollen. Många av recepten passar extra bra att frysa in, så att du kan njuta av doften och smaken av sommarens och höstens äpplen långt in på vintern, även när träden för länge sedan slutat bära frukt.
Personlig inspiration
Boken är rik på författarens egna minnen från barndomens fruktträdgård på stadens utkant, där de dignande träden utgjorde en ständig inspirationskälla från sensommaren och över hela vintern. Som åttaåring började Ann-Kristin Hallgren sina egna trevande försök med att baka enkla äppelkakor åt sina småbröder – ett arv av experimentlusta och bakglädje som tydligt genomsyrar boken. Hon delar generöst med sig av sina personliga favoriter, recept som utvecklats under årens lopp och testats om och om igen.
Praktiskt format och inspirerande bilder
Bokens lagom stora format gör den smidig att använda även i det lilla köket. Trots det blygsamma sidantalet rymmer den ett gott urval av variationer och tips. Recepten är avsedda att snabbt kunna tillagas av ingredienser som redan finns hemma, vilket gör att inspirationen lätt omsätts i praktik. De vackra matfotona av Hans Mårtensson ökar baklusten ytterligare och fungerar som både inspiration och vägledning för både nybörjaren och den erfarna hemmabagaren.
För den äppelglada och pyssliga
"Äppelkakor" är boken för dig som känner skaparlust i trädgård och kök, och som vill ta tillvara på äppelskörden fullt ut. Enkla vardagsfavoriter och riktiga kakklassiker samsas här med nya, påhittiga efterrätter – alla med möjligheten att frysa in inför mörkare tider. Bokens format och upplägg gör den perfekt för såväl spontana bakprojekt som mer planerade bakdagar.
För dig som är intresserad av att utveckla hela din trädgård, och vill ha mer inspiration om såväl odling som design, rekommenderas också artikeln Trädgårdsdesign för 2000-talet. Tillsammans ger dessa tips på hur du kan skapa en fruktträdgård och samtidigt ta tillvara på det du skördar.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis är "Äppelkakor" både inspirerande och praktisk, med stor omsorg om vardagens behov – från kakfatet vid fika till frysen inför vintern. Med Ann-Kristin Hallgrens recept får du garanterat nya äppelupplevelser att dela med familj och vänner, året om.
Äppelkakor – Ann-Kristin Hallgren, ICA bokförlag 2005, 64 sidor, ISBN 91-534-2555-3