Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera en näckros!

Behövs det en sjö eller å för att näckrosor ska växa? Eller räcker det med en damm? Ja, det räcker till och med att du har en tunna eller balja med ett hyfsat vattendjup för att en eller flera näckrosor kan få blomma hemma hos dig!

*Odla har tagit hjälp av Pondteam för att informera om plantering av näckrosor*

Näckrosen växer från en jordstam (rhizome) där bladen bryter fram. Jordstammen tål övervintring men inte att det fryser rakt genom. Det finns näckrosor som klarar av att växa i så grunt vatten som 10 cm, även om dessa sorter är få. För olika sorter varierar djupet sedan ner till dem som kräver minst 1,5 m för att klara sig.

Näckrosor kan växa i dammar, stora som små, tunnor, stora kärl eller baljor. Det viktiga är att du väljer en sort som passar det vattendjup som erbjuds och att du tar reda på hur sorten ska hanteras över vintern.

Plantering av näckrosor

Plantera alltid näckrosen på det djup som står på etiketten!

Det här behöver du inför plantering

  • En korg eller planteringspåse. Det är viktigt att använda en rejäl korg till näckrosor. De blir större och får en bättre härdighet. Till mininäckrosor minst 19 cm och större näckrosor minst 28 cm gärna större.
  • Näckrosor planteras i lera. Fråga i trädgårdshandeln efter näckroslera.
  • Näringskulor är bra att tillsätta eftersom leran inte har någon näringstillsats. Näringskulorna innehåller näring som räcker ett helt år och gynnar inte algtillväxter.
  • Singel eller sjösten att lägga på leran.

Gör så här

Fyll påsen med lera och låt näckros rhizomet sticka upp en bit ovanför leran. Sätt gärna rhizomet (jordstammen) lite snett ner i leran så får näckrosen flera tillväxställen. Lägg singel eller sjösten ovanpå leran så leran inte kan grumla vattnet eller fisken komma åt dem. Har du stora fiskar i dammen är det en god ide att spänna ett nät över påsen. Näckrosen sänks ner i dammen, gärna lite grundare precis i början än den slutliga placeringen. Då kommer blomman upp snabbare eftersom den får mer ljus och lite varmare vatten. Sänk senare ner den på nivån som rekommenderas för den sort du har planterat!

LÄS OCKSÅ: Vatten och växter i tunna

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB