Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Alströmeria

Alströemeria har fått sitt namn efter Jonas Alströmers son Claes Alströmer, elev till Linné. Denne skickade frön av alströmerian till Sverige och Linné belönade Claes genom att döpa blomman efter honom.

Från Blomsterfrämjandet

Den ursprungliga vilda arten växer naturligt i kyliga bergsområden i Sydamerika, men de flesta hybriderna som vi använder idag utvecklades i England och Holland.

Namn: Alströmeria (Alstroemeria Snittalströmeria-gruppen)

Familj: Amaryllidaceae, amaryllisväxter.

Ursprung: Sydamerika.

Färg: Gul, orange, röd, rosa, rödviolett, vit, krämfärgad, fläckiga, flerfärgade.

Beskrivning: Alstroemeria - efter Claes Alströmer, son till Jonas Alströmer och elev till Linné, som skickade frön av alströmerian till Sverige.

Bakgrund: Den ursprungliga vilda arten, som växer naturligt i kyliga bergsområden i Sydamerika, är mindre än de hybrider som vi använder som snittblommor idag. De flesta hybriderna utvecklades till en början i England, och senare i Holland. Import sker från alla stora snittblomsproducerande länder.

Egenskaper: Alströmerian har flera blommor på samma stängel som slår ut i omgångar. Blomman är doftlös och hållbarheten god, mellan 10 och 18 dagar.

Placering: Undvik placering i sol, drag och nära frukt.

Skötsel: Vattnet ska vara kallt, runt 20°C. En halv dos näring är tillräckligt. Stjälkarna ska ges ett diagonalt snitt och inga bladdelar får förekomma i vattnet. Eftersom bladen vissnar före blommorna kan de med fördel tas bort innan blommorna används i arrangemang.

Vattnet ska bytas ofta och vissnade blommor ska nypas bort så att de nya knopparna slår ut. Blomman säljs när de första knopparna börjar öppna sig och flertalet blommor visar färg. Stjälkarna är bräckliga och kan lätta brytas av varför transport bör ske med försiktighet.

Användning: Tack vare sin goda hållbarhet passar alströmerian bra i arrangemang av olika slag. Fungerar även bra tillsammans med andra blommor i buketter eller som enda blomma i större fång. Om alströmerian används som enda blomma är det vackert att blanda ett flertal färger tillsammans.

Produktionsmetoder: Alströmeria är en relativt ny produkt. Det här är en gröda som passar bra att odla även i de tempererade delarna av världen. Förökning av alströmeria sker genom att vävnad tas från moderplantor och uppförökas in vitro eller genom delning av plantor.

I Europa sker plantering främst mellan juni och november för att ge skörd under tidig vår, eller i april – juni för skörd under vintern. Under kulturtiden är regelbunden tillförsel av vatten och näring en viktig aspekt. I början av kulturtiden hålls en låg temperatur, mellan 13 och 16°C.

Den låga temperaturen gör att tillväxten blir långsam i början men kvalitén blir bättre och stjälkarna kortare och kraftigare än vid odling vid höga temperaturen. Därefter regleras temperaturen allteftersom odlingen fortskrider.

Särskilt kontroll av jordtemperaturen är en viktig faktor vid odling av alströmeria, för hög temperatur leder till sämre blomning och färre blommor. Jämfört med andra grödor används få bekämpningsmedel vid odling av alströmeria, produkten kan därför anses vara relativt miljövänlig.


Alströmeria
Alstroemeria
Foto: Lena Granefelt


Alströmeria
Alstroemeria
Foto: Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB