Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Älskade "moster" basilika!

**Tyras växthus och potager** Basilika - att tänka sig en trädgård eller ett kök utan denna härligt smak- och doftrika kryddört är svårt!

Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe

Kan ni tänka er en trädgård eller ett kök utan denna underbara ört? Smaken och doften av basilikan är enligt min mening helt enastående, så ypperligt fin att använda i matlagningen. Speciellt om man gillar att laga medelhavsmat, jovisst är det klart att man måste ha persilja och oregano också men basilikan är som pricken över i. Dessutom så har den ett så vackert bladverk och växtsätt, låter man den gå upp i blom så kommer det små fantastiskt söta blommor på den också, speciellt vackra blommor har de rödbladiga varianterna. Det finns över hundra olika varianter av basilika, jag brukar odla några olika sorters basilika för att få variation på bladverket och intensiteten på smaken. Favoriten och den mest använda är kanske ändå den vanliga storbladiga och milda Ocimum basilicum ’Genovese’ med sina stora frodiga blad. Vill man ha en basilika med variegerat bladverk finns det en som heter ’Saga’ och föredrar man ett riktigt mörklila bladverk och rosa blommor är ’Rosie’ eller ’Amethyst’ bra alternativ.

Varför ”moster” basilika undrar ni? Tja, jag brukar ta den liknelsen när det kommer till att lyckas med odlingen av basilika. Den är lite kinkig... den vill ha det lite likt hur en gammal moster vill ha det för att trivas. Den vill inte ha för kallt, speciellt inte blött om fötterna, den gillar att sitta i solen och njuta av värmen och fullkomligt avskyr drag.

När jag gör min basilikavinäger väljer jag gärna ’New Guinea’, en favorit bland världens kockar, det är basilika med kraftig smak och rosa blommor och då är det faktiskt den utblommade basilikan jag använder. Skulle man lägga basilikablad i vinäger så skulle den med tiden lösas upp och få ett ganska osmakligt utseende medan basilikavinägern gjord av den utblommade basilikan bara blir bättre med tiden. Använd gärna vitvinsvinäger till det här receptet för då får basilikavinägern en mycket vacker svagt rosa färg med tiden.

Rosa basilikavinäger

Ingredienser: Blomstänglar av basilika - 2 st/flaska Vitvinsvinäger

Så här gör du:
Välj transparent en flaska, peta ner blomstänglarna i flaskan och fyll på med vinäger. Låt nu basilikavinägern stå och mogna en vecka eller så, sedan är den färdig att använda. Med tiden blir den bara godare och godare. Basilikavinägern håller sig bra tills det är dags att skörda nytt året därpå.

PS. Basilikan går alldeles utmärkt att odla året runt, bara den får det som ”moster” vill ha det. DS.

Läs gärna mer på Tyras hemsida: Köksträdgården

Tyras nästa krönika kommer om någon vecka!

#Odla.nu Nyhetsbrev#

Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB