Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Aktuellt i november

Nu är vi framme vid årets näst mörkaste månad november, vars gamla svenska namn var Vintermånad, för nu kommer ju regnet allt oftare som snö eller slask. Förr sa man att "om Anders braska, skall julen slaska".

  • Bind gärna egna kransar, vinterbuketter och girlanger till dörrprydnader och till gravsmyckning. Det är lättare än man tror, bara man vågar pröva. Här kan du få hjälp.

  • Gör också vackra äppelarrangemang till fåglarnas glädje. Byt ut äpplen allteftersom de blir uppätna.

  • Kolla dina fågelmatare, gör rent och häng upp den när det blir kallare och fåglarna får svårt att hitta mat. När du en gång har börjat mata, se till att det alltid finns mat, för i kylan orkar fåglarna inte flyga så långt och leta efter andra matställen om maten på deras stamställe skulle ta slut. Fortsätt att mata fram till våren.

  • Vattna vintergröna växter om det inte regnar mycket, så att de klarar vårvintern bättre. Särskilt rododendron vill ha vällfyllda rötter när det börjar bli kallare. När du vattnat ordentligt, täck jorden med löv så att fuktigheten stannar kvar i jorden.

  • Har du vinstockar, beskär dem före jul. Saven stiger tidigt i dem och man får inte röra dem efter julen, för då kan de börja blöda. De sidoskott som burit frukt kortas in till 1-5 ögon. Från dessa växer sedan de nya bärande skotten ut på våren.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

* Du har väl kupat dina rosor och andra känsliga växter? Om inte, gör det nu. Använd lätt jord, dock inte torv. Torra löv och granris är bra. Det skall vara ett ordentligt lager för att göra nytta. Känsliga klängrosor kan även behöva ha säckväv lindat över hela växten.

  • Fiska också upp löv och annat skräp som har hamnat i dammen, så att de inte ruttnar och börjar lukta på våren. Ta bort ev. pump. Har du fiskar så lägg ett nät över dammen så att inte katter och måsar tar de nästan orörliga fiskarna som ligger i dvala. De behöver inte matas om de ligger i dvala, men se till så att inte dammen bottenfryser. Det finns en "vintervakt" att köpa till dammen, den ser till att det alltid hålls ett öppet hål i isen.

  • Gräv gärna om komposten nu innan den fryser till. Vattna om den är torr. Men var försiktig och titta noga, det kan finnas en vintersovande igelkott i den! Du kan även använda kompostjord till att kupa upp känsligare växter.

  • Om du vill ha iskonvaljer och julrosor, behöver de kanske beställas i förhand, så att din blomsterhandlare kan ta hem dem. Här kan du läsa hur du gör med iskonvaljerna.

    När vinden viner runt knuten, regnet och snöglopet piskar mot rutan och det är allmänt ruggigt ute, så är det ju skönt att kunna vara inne och förbereda för alla helgerna. Och det är aldrig för tidigt att titta i frökatalogerna som dimper ner så här års och drömma sig bort till blommigare och varmare tider.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB