Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Tvååringar

Nu, i början på säsongen, är det dags att så de tvååriga växterna, så att de hinner växa till sig under sommaren och är stora nog för att kunna övervintra och sätta igång att blomma nästa sommar. Så därför redan i juni, då även luften är fuktigare än i förhoppningsvis torra och varma juli.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Tvååringar - väl värda att vänta på!

Växter med kort utvecklingstid, sådana som violer och förgätmigej, kan sås i augusti och ändå hinna blomma påföljande vår/sommar.

Det tar inte många minuter att så dem. Rensa en area noga från ogräs, gör en fåra med ca. 1 cm djup och vattna i fåran. Så sedan tunt, försök så med lagom avstånd så du slipper gallra. Täck lätt med jord och vattna ev. en gång till om det är torrt. När så plantorna kommer upp, kolla att det är så där 10-15 cm mellanrum, annars gallra bort de som sitter för tätt.

Man kan alltså utnyttja möjligheten att så dem direkt på växtplatsen och slipper flytta på dem sedan och därmed oroa deras rötter.
Men om det inte finns plats att direktså dem, kan man mycket väl så i krukor med vanlig blomjord och gräva ner krukorna på någon undanskymd, halvskuggig plats så att de inte torkar så lätt. Men passa med vatten under sommaren ändå och gödselvattna några gånger också. På sensommaren eller hösten planterar man dem sedan på växtplatsen och de övervintrar där skyddade med lite torra löv.

Även många perenner kan man så nu på sommaren och gärna direkt på växtplatsen, särskilt om växten har pålrot och därmed är svår att flytta. En sådan växt är t.ex. orientalisk vallmo.

Detta med sommarsådd gäller också växter som måste sås med färskt frö, t.ex.: julrosor och många vivor.

Och så är ängens naturblomster givna att så nu. En del av dem är tvååriga, som blåeld och cikoria, andra är perenner: stor blåklocka, gullviva, prästkrage, johannesört, myskmalva, tjärblomster…och vid lite fuktigare ställen: smörboll, strandveronika…

Så till tvååringarna igen.

Borstnejlika, Dianthus barbatus, är fin både i rabatten och som snittblomma och så är den ju en riktig gammaldags "torparväxt" också. Den blir ca 40 cm hög och trivs i soliga rabatter med vanlig trädgårdsjord. Det finns många olika namnsorter att köpa som frö.

Den välkända fingerborgsblomman, Digitalis purpurea och dess många namnsorter blir en praktfull, hög växt med långa spiror av blommor i pastellfärger och vitt. Härdig och lättskött, nöjer sig även med magrare jordar men blommar förstås bättre i kraftigare jordar. Gärna sol eller lätt halvskugga.

Ljuva förgätmigej, Myosotis sylvatica, blommar tidigt på våren bland sena tulpaner och pingstliljor och bäddar in dem med sitt yviga bladverk och sina hundratals små blommor. Numera finns det, förutom den gamla, välkända himmelsblåa, även mörkare blåa, rosa och vita sorter. Blir ca 20 cm hög och gillar lite fuktigare jord, även om den tycks växa bra nästan var som helst, från sol till halvskugga. Kan med fördel sås i augusti.

I augusti sår man också violer och penséer. Det finns en hel radda olika namnsorter att välja bland. Bra om man bor lagom söderöver eller kan skydda dem mot värsta vinterkylan, så att de orkar komma igång tidigt på våren igen.

Även Erysimum cheirii, lackviol eller gyllenlack som den också kallas, behöver tämligen milt klimat för att övervintra. En möjlighet är annars att ha den i ett växthus med lite vintervärme och täckning mot värsta kylan. Är fin som undervegetation till tulpaner i samma färgnyans, som man ofta ser i England.

Lupiner, Lupinus, kan vara både perenner och tvååriga.

Klassikern mariaklocka, Campanula medium, finns numera i olika skepnader. Förutom de klassiska enkla, finns den dubbla 'Calycanthena' som har läckra "underkjolar", 'Cup and saucer' som ser ut just som en kopp med fat, och en del andra namnsorter. Blommorna kan vara rosa, vita eller blåa i olika nyanser. Trivs i sol och halvskugga i normal trädgårdsjord och blir ca. 70 cm hög.

En klassiker är också stockrosen, Alcea rosea. Här finns det att välja på, både på färger och höjder och så finns den både med enkla, halvdubbla och riktigt pudervipps-aktiga, tättfyllda blommor på höga spiror. Beroende på namnsorten, kan de vara från dryga meterhöga upp till 2,5 m höga och i många färger, utom blått.

Judas silverpenningar ellerLunaria annua finns både med helt gröna blad och brokiga som här hos sorten 'Variegata'. Den växer även vilt i Sydsveriges fuktiga lundar. Blomfärgerna kan vara violetta, purpurrosa och vit. Fröna, som sitter i mycket dekorativa silverglänsande "penningar", är stora och lätta att så på lagom avstånd. En bra växt för nya trädgårdar där det behövs någonting som fort fyller upp tomma ytor. Trivs i sol och halvskugga och gärna med lätt, sandblandad jord som inte är för torr.

Som många andra tvååringar, har silvermartorn, Eryngium giganteum, en prydlig rosett på marken första året. Nästa år växer det upp en ca. 60 cm hög blomstjälk med för bin attraktiva tistelblommor med silvriga, dekorativa skyddsblad. Det är dessa skyddsblad som är största behållningen med denna växt, de passar även som eterneller. Denna växt ska ha full sol och mycket väldränerad, sandig jord. Fröna är stora, så plantera dem gärna i individuella såkrukor att placeras på växtplatsen när de är tillräckligt stora att handskas med.

Det finns både perenner och tvååringar i det stora släktet Verbascum, kungsljus
Violkungsljus, V. phoenicum, är oftast en kortlivad perenn men kan också försvinna redan andra året efter blomningen. Den sörjer dock själv för sådden av nästa generation, så det brukar alltid finnas några blombara plantor när man väl har sått den en gång. Till skillnad från de flesta andra kungsljus har denna en annan färgpalett i blommorna, det är olika nyanser från rosa till blåviolett. Jorden bör vara ganska torr, mager, sandblandad, väldränerad och helst kalkhaltig.

Silverkungsljus, V. bombyciferum, har mycket vackra, långsmala, silverhåriga blad i stora rosetter, så den är dekorativ även utan blommor. Påföljande sommar växer det upp en 2 m eller mer hög, silvrig blomstjälk med mindre stjälkblad och små gula blommor som sitter tätt i höga spiror och blommar länge. Plantan sätter hundratals frön och sörjer själv för sin efterlevnad, så man får gallra småplantor lite varstans i dess närhet. Den har samma slags växtbetingelser som kusinen violkungsljus.

Då många av tvååringarna blommar strax efter vårblommorna och de dessutom är höga, ståtliga växter som skyler eländet av nervissnade lökväxter är de utmärkta för att fylla upp stora ytor i rabatterna. Att de också är härliga snittblommor gör ju inte det hela sämre.


Fingerborgsblomma
*Digitalis purpurea*


Förgätmigej i olika färger.
*Myosotis sylvatica*


Rosa penséer


Mariaklocka
'Cup and saucer'
*Campanula medium*


Stockros
Alcea rosea


Judas silverpenningar Lunaria annua


Silvermartorn
*Eryngium giganteum*


ViolkungsljusVerbascum phoenicum

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB