Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Trädgård i vardande

Vi har besökt en trädgård som är på gång och vars utgångsläge är något besvärligt. Den ligger nämligen på en bergknalle, där berget är allena närvarande och jordlagret är minimalt. Så har många det i våra trakter.

Trädgårdens tuffa ägarinna Hannele med maken Bosse är dock mycket fast beslutna att göra en prunkande trädgård av det så småningom, även om arbetet gått sakta fram på grund av bristen på tid - familjen har ju fyra barn.

Men även bristen på jord och inställningen att helst inte köpa in jord utan i görligaste mån "tillverka" den själv i en rad komposter tar sin rundliga tid, och den svåra terrängen gör förstås inte arbetet lättare. Nu har man insett att för att få det som man vill ha det så får mera jord införskaffas.

För 10 år sedan när man började, fanns det praktiskt taget bara söndersprängda stenar och grus, förutom i sänkan mot grannen, där jordlagret är något tjockare och tillåter att man odlar fruktträd och bärbuskar.

Det finns även ett körsbärsträd i en bergsskreva där det finns lite mer jord, men inte mycket.

Inriktningen har hittills varit mycket åt det ätliga hållet, att ge barnen något att få plocka från träden och buskarna.

Den nya, egna bikupan skall hjälpa till vid pollineringen framöver, och fler bikupor skall det bli.

Och nu, när barnen är större, är det den dekorativa trädgårdens tur, mycket inspirerad av trädgårdsgurun Ulla Molin.

Den första prydnadsbusken, ett prydnadsäpple, kom på plats först för 2 år sedan. Och mer skall det bli: en plommonlund och -tunnel, rosor, pioner, azaleabacke, låga buxbomshäckar runt planteringarna…idéerna och projekten är många!

För att alls komma till tals med den lilla jorden som finns, får man ta till spett, spade göre sig icke besvär. Jorden består på sina ställen av hård Hisingslera med en massa stenar i.

Man måste också terrassera på olika sätt för att alls få någonstans att plantera, så större delen av tomten måste på grund av detta bestå av andra arrangemang än rabatter.

Och roliga arrangemang, sådana fanns det många av.

När huset byggdes, hade man fått spränga ordentligt och sprängaren glömde kvar ett stort, rektangulärt stenblock, som först fick bli en pic-nic-sten när barnen var små. Numera är den arrangerad med ett fint stilleben bestående av vattenkanna, groda och blommor i kruka.

På många ställen hittar man små roliga grupper, som detta vattenarrangemang "Hannele i badet"!

De många krukgrupperna bevisar också den obändiga viljan att få det grönt och frodigt omkring sig trots svårigheterna.

Det skall alltid finnas något som blommar, och det skall gärna vara vilda blommor.

Försöket att skapa en naturlig torräng på den torraste delen av tomten har slagit väl ut, men det ser man ju bara på våren när alla de hundratals lökväxterna blommar för att sedan gå i vila och bli "sommarbakade" när jorden torkat till sig.

På ängen finns det kungsängsliljor, scilla, krokus, vildtulpaner, vitsippor, tusenskönor, käringtand, mandelblom, blåklockor, monke, johannesört, styvmorsviol och många fler.

Även gamla kulturväxter, många från hennes "rötter" i Karelen, har fått flytta in på tomten i form av små rotsticklingar och fröplantor. De tar sin tid att växa upp. Men den som väntar på något gott…

Sylvia skriver också för lokaltidningen "Torslanda Tidningen". Denna artikel kommer från hennes tidningsartiklar.


Utsikt


Rosenbåge


Amerikanskt jätteblåbär


Bikupa


Krukarrangemang på stenen


Formklippt asp


Badnymf


Bergenia klättrar på berget

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB